Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Trump először szólalt meg Biden győzelme óta, véletlenül majdnem elismerte, hogy veszített

Az amerikai elnök a Fehér Házban mondott beszédet, de kérdésekre már nem válaszolt.

Donald Trump amerikai elnök egy hét után először állt a nyilvánosság elé helyi idő szerint péntek délután a Fehár Ház kertjében tartott sajtótájékoztatón, ahol a koronavírus ellen kifejlesztett vakcináról és járványügyi intézkedésekről beszélt, de kérdésekre nem volt hajlandó válaszolni.

Ez volt az első alkalom, hogy azután jelent meg nyilvános eseményen, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt megnyerte az elnökválasztást. Trump azóta nem hajlandó elismerni a vereségét, és ezt most sem tette meg. De nagyon közel került ahhoz, hogy véletlenül nyilvánosan is beismerje, legyőzték.

A járványügyi intézkedésekről beszélve az elnök közölte, hogy kormányzata nem vezet be korlátozó intézkedéseket, és nem zárják le az országot. Majd hozzátette, hogy “remélhetőleg a…”, mintha csak azt akarta volna mondani, hogy a remélhetőleg a Biden-kormány sem fog ilyen intézkedéseket hozni, de megállt és korrigált, közölve, hogy:

bármi történik is a jövőben, ki tudja milyen kormányzat lesz, gondolom, majd az idő megmondja.

Donald Trump utoljára két nappal az elnökválasztás napja után állt újságírók elé, amikor egy olyan hazugságokkal teli beszédben állította, hogy csalással veszített, hogy az amerikai televíziók inkább félbeszakították annak közvetítését.

Az amerikai elnök azóta sem volt hajlandó elismerni vereségét, miközben kampánya a bíróságok előtt támadja az eredményt. Jogi lépései azonban semmilyen eredményre nem vezetnek, mivel sehol sem tudnak semmilyen bizonyítékot bemutatni arra, hogy valóban csalás történt volna, az kampány által felbérelt neves ügyvédi irodák elkezdtek kiszállni a reménytelen perekből, és több államban is kénytelenek voltak a Trump-kampányt képviselő ügyvédek a bíróság előtt elismerni, hogy nem gondolják, hogy választási csalás történt volna.

Trump sehova nem vezető perekkel próbál változtatni az elnökválasztás eredményén
Az elnök továbbra sem fogadja el vereségét, és érdemi bizonyítékok nélkül állítja, hogy csalás áldozata. A cél valószínűleg nem is ennek bizonyítása, hanem az, hogy kételyeket ébresszenek az emberekben.

A kiemelt képen Donald Trump amerikai elnök, a pénteken tartott sajtótájékoztatón. Fotó: AFP / MANDEL NGAN 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik