Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Kína megszólalt, de négy fontos vezető még mindig hallgat

Hosszú hallgatás után pénteken Kína is gratulált Biden győzelméhez, de Putyin, Bolsonaro, Obrador és Kim Dzsongun még kivárnak.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő hétfőn még óvatosan fogalmazott az amerikai elnökválasztás kimenetelével kapcsolatban, így csak annyit közölt, tudomásul vették, hogy Joe Biden győzelmet hirdetett. Pénteken viszont már hivatalosan gratuláltak a frissen megválasztott elnöknek.

Tiszteletben tartjuk az amerikai nép döntését. Gratulációnkat küldjük Mr. Bidennek és Ms. Harrisnek

nyilatkozta a kínai külügyminisztérium szóvivője, majd hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy a választás végeredményét az amerikai törvények és eljárásrend szerint állapítják meg.

A Kína és Amerika közötti kapcsolat a Trump-adminisztráció négy éve alatt több fronton is megromlott. A Trump által meghirdetett kereskedelmi háború, a mindkét oldalon felmerült kémkedésvádak, Kína katonai fellépése a Dél-kínai-tengeren, Hongkong autonómiájának kérdése, Tajvan státusza, valamint az emberi jogi kérdéseket illető pengeváltások és intézkedések mind közrejátszottak a puskaporos hangulat kialakulásában.

Az elnökválasztás előtt vita tárgya volt, hogy Kína melyik elnökjelölt győzelmét preferálja. Az amerikai hírszerzés szerint Hszi Csin-ping és Kommunista Pártja Bident szerette volna a Fehér Házban látni. A BBC által megkérdezett kínai szakértő, Jan Hszüetong, a Pekingi Tsinghua Egyetem professzora szerint viszont Kína inkább újabb négy év Trump-adminisztrációt részesített volna előnyben.

Nem azért, mintha Trump kevésbé sértette volna Kína érdekeit, mint Biden, hanem mert többet ártott volna Amerikának, mint demokrata kihívója

– fogalmazott a szakértő.

Egyelőre még nem világos, hogyan alakul Biden Kína-politikája, ugyanakkor annyi bizonyos, hogy a kongresszusban nincs széles körű konszenzus azzal kapcsolatban, keményebb vagy lazább hozzáállásra van-e szükség a kereskedelmi és egyéb kérdésekben.

Fotó: Demetrius Freeman / The Washington Post / Getty Images

A szakértők mindenesetre taktikai elmozdulást jósolnak a Fehér Ház és Kína között: szerintük Biden amerikai szövetségesekkel Kína ellen lépne fel, a klímaváltozás kezelésének kérdésében viszont teljes együttműködésre számítanak.

Nem Kína az egyetlen állam, amely több mint egy héttel a választások után gratulál Bidennek, sőt: Oroszország, Brazília, Mexikó és Észak-Korea vezetői még mindig nem ismerték el hivatalosan a demokrata elnök győzelmét.

A négy évvel ezelőtti választásokat követően Vlagyimir Putyin az elsők között gratulált Donald Trumpnak, most azonban a Kreml óvatos kijelentést tett az elnökválasztás kimeneteléről:

Úgy gondoljuk, helyes lenne megvárni a hivatalos választási eredményt

– fogalmazott a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov.

Biden egyébként Moszkva éles kritikusa, korábban az Amerikára leselkedő legnagyobb veszélyeként aposztrofálta Oroszországot.

Nem érkezett gratuláció a brazil Jair Bolsonaro miniszterelnöktől sem. A „trópusok Trumpjaként” emlegetett politikus csütörtökön az alábbi választ adta a kérdéssel kapcsolatban: „Befejeződtek-e már egyáltalán a választások?”

Andrés Manuel López Obrador mexikói miniszterelnök szintén igyekezett jó kapcsolatot ápolni Trumppal, a migrációval kapcsolatos bekeményítés ellenére. Vasárnap azt nyilatkozta, megvárja, amíg az összes jogi kérdés megoldódik a választásokkal kapcsolatban. „Nem akarunk könnyelmű döntéseket hozni” – fogalmazott. „Mexikó egyébként is kiváló kapcsolatot ápol mindkét jelölttel.”

Nem érkezett reagálás a választások eredményeire Észak-Koreától sem. 2016-ban, mindössze néhány nappal az eredményhirdetést követően Kim Dzsongun az elsők között gratulált a megválasztott Trumpnak. Biden korábban bűnözőnek titulálta az észak-koreai vezetőt, és kijelentette, nem áll szándékában személyes diplomáciai kapcsolatot fenntartani vele. Kim Dzsongun ugyanakkor „alacsony IQ-val rendelkező bolondnak” nevezte az egy héttel ezelőtt megválasztott elnököt.

A New York Times szerint a mostani voksolás az Egyesült Államok történetének legbiztonságosabb választása, és semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy akár csak egyetlen választási rendszer meghibásodott, vagy illetéktelenek fértek volna hozzá. A Times emellett arra is emlékeztet, hogy a választást lebonyolító tisztviselők országszerte arról számoltak be, hogy a szavazás rendben és simán zajlott, egyetlen államban sem tapasztaltak rendszerszintű csalást, sem külföldi beavatkozást a választási infrastruktúrába.

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik