Nagyvilág koronavírus

A koronavírus miatt elrendelt lezárások is majdnem olyan halálosak, mint maga a vírus

A koronavírus-fertőzés végzetes lehet a magas kockázatú betegek számára, de nemcsak maga a vírus, hanem a vírus miatt elrendelt lezárás is ölhet.

A német Focus Online gazdasági lap cikke szerint az elmúlt időszakban több olyan közvetett ok is közrejátszhatott a halálozási statisztikák romlásában, amely összefügg a járványügyi válsághelyzettel, de eddig nem vették figyelembe. A lap szerint ilyen ok lehet, hogy sokan a fertőzésektől való félelem miatt nem mennek orvoshoz, pedig súlyos betegek, és az is, hogy a kórházak műtéteket halasztanak el, mert tele vannak covidos betegekkel. A lezárások miatt kialakult magányosság is vezethet súlyos depresszióhoz – sőt egyes esetekben akár öngyilkossághoz.

Németországban eddig 11 767 ember halt meg Covid-19 fertőzés miatt. A Robert Koch Intézet hivatalos adatai szerint legalábbis ez volt a helyzet november 11-én. A Focus Online szerint azonban elkészült az első olyan német tanulmány, amely konkrét számadatokat közöl arról, ami eddig nem volt olvasható a hivatalos járványügyi statisztikákból.

A Waldshut-Tiengen-i Hochrhein Klinika orvosai megvizsgálták körzetük halálozási adatait 2020. február 24. és május 31. között – röviddel a lezárások előtt, alatt és után.

Idén áprilisban 227 ember halt meg a baden-württembergi Waldshutban. Ez 37 százalékkal több, mint az előző évek azonos időszakában. 2016, 2017, 2018 és 2019 áprilisában átlagosan 165 haláleset történt. Az orvosok 62 plusz halálesettel számoltak. Ezek közül csak 34 volt bizonyíthatóan fertőzés, 28 plusz halálesetet nem közvetlenül a járvány okozott.

Ez szignifikánsan magas szám, ami nem magyarázható a véletlennel

– hangsúlyozta a Fucusnak a vizsgálatot vezető Stefan Kortüm, a Hochrhein Klinika aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosa.

Fotó: Kay Nietfeld / picture alliance / Getty Images

Kortüm az áprilisi megnövekedett halálozások eredetét elsősorban a sürgősségi ellátás elmaradásában látja. Az orvos szerint ugyanis már a lezárások kezdete előtt kevesebben mentek az ügyeletekre. Kortüm szerint ez egybeesik a politikusok első nyilatkozataival, amelyekben azt hangoztatták, hogy meg kell védeni a kórházakat, nem szabad minden megfázással az ügyeletre menni, hogy legyen kapacitás a koronás betegek várható rohamára. A tanulmány szerint nemcsak a megfázásos emberek tartózkodtak az orovosi ellátástól, hanem a súlyos betegségekkel küzdők is, akik így elengedték a létfontosságú kezelést.

Az egész Németországra vonatkozó összehasonlítható tanulmányokat még nem tették közzé. Egy amerikai tanulmány viszont már hasonlóképpen felhívta a figyelmet a hivatalos halálozási statisztikán kívül eső, de a lezárással összefüggő halálesetekra. A Richmond Virginia Nemzetközösségi Egyetem Orvostudományi Karán dolgozó Steven H. Woolf a kutatása szerint a hivatalosan bejelentett áldozatok száma elmarad a járvány okozta összes haláleset számától.

Woolf és munkatársai 50 amerikai állam adatait vizsgálták, és összehasonlították a 2020 januárjától áprilisig tartó hónapokat az előző hat év megfelelő időszakaival. Ez azt mutatta: 2020-ban 87 001-gyel több ember halt meg ezekben a hónapokban, mint az előző években. Közülük csak 65 246, azaz körülbelül 75 százalék tulajdonítható egyértelműen a Covid-19 fertőzésének.

A további 21 755 haláleset a járvány és a bezárás közvetett következménye lehett. Bár ez lényegesen alacsonyabb arány, mint a német vizsgálatban (55 százalék helyett 25 százalék), ennek ellenére mindkét tanulmány azt mutatja, hogy a lezárásokkal összefüggő halálozások okozhattak is számottevő növekedést halálozásokban.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik