Nagyvilág

Trump: Ha meghalnak a rendőrök, akkor gyors tárgyalás és halálbüntetés a gyilkosnak

Egy férfi odasétált a járőrautóhoz, majd szó nélkül tüzet nyitott. Mindkét áldozat kritikus állapotban van.

Életveszélyes állapotban szállítottak kórházba két amerikai rendőrt, miután egy férfi közvetlen közelről rájuk lőtt, miközben a járőrautójukban ültek Los Angeles egyik metróállomásának közelében. A helyi idő szerint szombat este hét óra környékén történt gyilkossági kísérletről egy közelben lévő térfigyelő kamera készített felvételt.

A videón azt látni, hogy egy férfi odamegy a járda szélén parkoló járőrautóhoz, majd megáll az utasoldali ajtónál, és azonnal, szó nélkül lőni kezd a benne ülő két rendőrre, majd gyorsan elszalad a helyszínről. Ezután az látható a videón, ahogy kinyílik az utasoldali ajtó. A rendőrök a lövések után még be tudták jelenteni, hogy rájuk lőttek. A videót a helyi hatóságok hozták nyilvánosságra.

Az esetről szóló első beszámolók szerint a két rendőrt életveszélyes állapotban szállították a kaliforniai város egyik legnagyobb kórházába, a St. Francis Medical Centerbe, ahol azonnal megműtötték őket. A helyi hatóságok vasárnapi közlése szerint mindketten túlélték a lövéseket, de egyikük még mindig kritikus, ugyanakkor stabil állapotban van. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy szenvedtek-e maradandó sérüléseket.

Alex Villanueva, Los Angeles-i seriff „dupla csodaként” jellemezte, hogy a két rendőr életben maradt. Az egyik áldozat egy 31 éves nő, akinek van egy hatéves fia, a másik pedig egy 24 éves férfi. Villanueva közlése szerint mindössze 14 hónapja szolgáltak rendőrként, és elmondása szerint mindkettőjüket ő eskette fel.

Az első beszámolókban az szerepelt, hogy mindkét rendőr fejsérülést is szenvedett. Az ABC News információi szerint a 31 éves nőt az állkapcsán és a karjain érte lövés, míg társát a homlokán, karjain és a kézfején. A kórházat, ahol kezelik őket, erős rendőri védelem alá helyezték, a bejáratnál több rendőrautó is állomásozik. A két rendőr nevét nem hozták nyilvánosságra.

Villanueva „gyáva módszerrel végrehajtott rajtaütésként” jellemezte a merényletet, ami „pontosan mutatja, hogy milyen veszélyes” a rendőrök munkája. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy ki lehetett az elkövető, és azt sem, hogy mi lehetett az indítéka, egyúttal a lakosok segítségét kérték az azonosításához. A két rendőr a közlekedésrendészethez volt beosztva. A gyilkossági kísérlet a Compton metróállomásnál történt, pár saroknyira a rendőrkapitányság épületétől.

A seriff közlése szerint kollégái egész éjszaka „vadul dolgoztak” a fegyveres azonosításán, az eseten 14 gyilkossági nyomozó dolgozik, de a beszámolók szerint egyelőre csak annyit tudnak róla, hogy egy 28–30 év körüli fekete férfi, aki miután elszaladt a helyszínről, egy négyajtós fekete szedánnal menekült el. A hatóságok elkezdték ellenőrizni a környéken található térfigyelő kamerák felvételeit, hátha azok alapján közelebb jutnak a férfi azonosításához.

A városi tömegközlekedési hatóságnak több kamerája is van a környéken, azok feltehetően segítenek majd azonosítani az elkövetőt – mondta el egy sajtótájékoztatón a megyei seriffhivatal gyilkossági csoportjának vezetője.

A nyomozásban részt vesz az FBI is, és a szövetségi igazságügyi minisztérium is felajánlotta segítségét a helyi rendőrségnek. Közben Los Angeles városa százezer dolláros, azaz nagyjából 30 millió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel olyan információkért, amelyek a fegyveres elfogását eredményezhetik.

A rendőrség lezárta a pályaudvar környékét, ahol a lövöldözés történt. Fotó: Jason Armond /Los Angeles Times /Getty Images

Trump és Biden is reagált

Az újraválasztásáért kampányoló Donald Trump amerikai elnök az elkövető kemény megbüntetésére szólított fel. A gyilkossági kísérletet mutató videót megosztva kijelentette, hogy „az ilyen állatokkal” szemben keményen kell fellépni, majd később közölte:

Ha meghalnak a rendőrök, akkor gyors tárgyalás és halálbüntetés a gyilkosnak. Csak így lehet ezt megállítani.

Majd egy nevadai kampányeseményén is kijelentette, hogy a rendőrgyilkosokat halálbüntetéssel kell sújtani, és közölte, hogy a Los Angeles-i elkövető „nem ember, hanem egy állat”, és azt ígérte, hogy amikor elkapják, gyorsabban fognak eljárni a bíróságok, és keményebben fognak büntetni.

Trump egyebek mellett az erős rendvédelmet, valamint a rend és a törvényesség jelszavát helyezte kampánya középpontjába, és kemény fellépést ígért a rendőri erőszak és rasszizmus elleni tüntetések némelyikén feltűnt zavargók és a bűnözők ellen. Közben azzal támadja Joe Biden demokrata elnökjelöltet, hogy a zavargók pártján áll, gyengekezű és rendőrségellenes.

Twitter-oldalán kijelentette, hogy Biden „egész nyáron csendben volt, miközben a baloldali csőcselék rendőrökre támadt”, és „miközben Biden szélsőbaloldali támogatói rendőrautókat, rendőrőrsöket és bíróságokat gyújtottak fel, Joe Biden békés tüntetőknek nevezte őket”. Trump e mellett közölte, hogy Biden csökkentené a rendőrség költségvetését, és „ellenségnek nevezte a rendfenntartó erőket”. Hozzátette: „Biden rendőrségellenes keresztes háborúját meg kell állítani”.

Biden ugyanakkor korábban már elítélte a rendőri erőszak elleni tüntetéseken kitört zavargásokat és fosztogatásokat, de azzal is magára haragította a radikális baloldalt, hogy nem támogatja a tüntetők egyik fő követelését, a rendőrségnek szánt költségvetési pénzek megszüntetését. A Trumpból kiábrándult konzervatívok, valamint a független szavazók támogatásáért küzdő demokrata elnökjelölt szintén gyorsan elítélte a rendőrök elleni merényletet.

Twitter-oldalán „gátlástalanként” jellemezte a „hidegvérű lövöldözést”, közölve, hogy a merénylőt el kell fogni, az igazságszolgáltatás elé kell állítani, és meg kell büntetni. Hozzátette, mindenféle erőszakot elítél. Egy vasárnap délután nyilvánosságra hozott közleményben pedig úgy fogalmazott:

A rendőrök elleni erőszak elfogadhatatlan, felháborító. Akik ezeket a bűnöket elkövetik, azokat az igazságszolgáltatás elé kell állítani, és ha bűnösnek találják őket, a törvény teljes erejével kell lesújtani rájuk.

Biden egyben kijelentette, hogy az ilyen cselekedetek nem használnak a mozgalomnak, ami igazságosabb és békésebb Amerikát szeretne elérni, és azok is csak ártanak, akik örömujjongással reagálnak az ilyen merényletekre.

A mérsékelt politikát folytató Biden és kampánycsapata abban látja a siker lehetőségét, hogy ne ijessze el magától egy túlságosan radikális programmal a szavazókat, és hónapok óta igyekszik elhatárolni magát a Demokrata Pártban az elmúlt években egyre nagyobb befolyást szerző progresszív szárnytól. Ennek része, hogy megpróbálja minél határozottabban elítélni a rendőrök elleni erőszakos cselekményeket.

Fotó: Alex Wong /Getty Images /AFP

Forráspont közeli állapot a környéken

A főleg feketék és spanyol ajkúak lakta Compton negyedben már eddig is feszült volt a helyzet a helyiek és a rendőrök között, több tüntetést is tartottak a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. Egy 66 éves nő a Los Angeles Timesnak elmondta, úgy érzi, hogy „nagyobb a feszültség a rendőrök és a területen élő emberek között”, és az elmúlt időszakban megnőtt a rendőrségi jelenlét az utcákon. Elmondása szerint ez egyrészt biztonságérzetet ad neki, másrészt viszont úgy érzi, a rendőrök erőszakosabban lépnek fel a feketékkel és a latinókkal szemben, mint a környéken élő fehérek esetében.

Egy 22 éves férfi, aki szinte egész életében Comptonban élt, a lap kérdésére „értelmetlennek” nevezte a gyilkossági kísérletet, mert azzal csak ártott az elkövető a helyi közösségnek. Setif Capelton szerint „forráspont közeli állapot” uralkodik a területen, ahol sokan a rendőröket hibáztatják a rasszizmusért, de elítélte a „két ártatlan ember” elleni támadást.

Egy 40 éves férfi, aki a nyáron több rendőri erőszak elleni tüntetésen is részt vett, „egy gonosz ember tetteként” jellemezte a merényletet, de közölte, hogy nem lepődött meg azon, hogy megtörtént. Elmondása szerint az utóbbi időben érezte, hogy a demonstráló tömeg egyre dühösebbé vált:

Lehetett érezni a feszültséget. Lehetett érezni, hogy valami történni fog.

Kiemelt kép: Rendőrök gyűltek össze a St. Francis Medical Center környékén, ahova két életveszélyes állapotba került kollégájukat szállították 2020.09.12-én. Fotó: Jason Armond /Los Angeles Times /Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik