Nagyvilág

Féltik a Nobel-békedíjas orvos életét, mert az ENSZ magára hagyta

Betegei és támogatói a világhírű kongói orvos, Denis Mukwege életét féltik. A 2018-ban Nobel-békedíjjal kitüntetett nőgyógyász a Kongói Demokratikus Köztársaságban praktizál és működtet a megerőszakolt nők kezelésére fenntartott kórházat.

Mukwegét az elmúlt években többször is megpróbálták megölni Kongóban. A milíciák háborúitól szétszabdalt afrikai országban vagy hősként vagy ősellenségként kezelik az orvost, aki két éve Nadia Murad iraki kurd emberi jogi aktivistával megosztva vehette át a Nobel-békedíjat.

Az állandó halálos fenyegetések és gyilkossági kísérletek miatt Mukwege és kórháza, a Panzi évekkel ezelőtt ENSZ védelmet kapott, ám a Guardian cikke szerint a nemzetközi békeszervezet katonái néhány hónappal ezelőtt feladták az orvos őrzését.

Mukwege rendszeresen felszólal a kongói erőszak, különösképpen a katonák által nők ellen elkövetett becstelenségek ellen. A múlt héten több ezren tüntettek Kinshasában, hogy a kongói kormány gondoskodjon Mukwege védelméről.

A nőgyógyászról és a kongói helyzetről itt írtunk bővebben:

A golyó pénzbe kerül, a megerőszakolás ingyen van
Nemcsak Denis Mukwegéről tud keveset a világ, hanem arról a háborúról is, amelynek az áldozatait kezeli. Kórházában több mint 85 ezer megerőszakolt nőt és gyereket gyógyítottak már, mindent látott az emberi aljasságból.

Kiemelt kép: Fredrik Lerneryd / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik