Nagyvilág koronavírus

Vérplazma segítségével meggyógyult egy súlyosan vírusbeteg lengyel kismama

A lengyelországi Sziléziai vajdaság egyik járványkórházában egy kismama felépült a Covid-19 betegség súlyos formájából, mégpedig egy meggyógyult betegtől nyert vérplazma segítségével.

A Covid-19-ben szenvedő, terhes asszonyt április végén szállították a sziléziai Kedzierzyn-Kozle városban létesített járványkórházba. Mivel betegsége egyre súlyosabbá vált, az orvosok császármetszésről döntöttek, a kisbaba koraszülött volt, de egészséges.

A betegség további súlyosbodása miatt lélegeztetőgépre rákapcsolt kismamánál az orvosok múlt szerdán vérplazmát alkalmaztak. Ezt követően két napon belül a nő állapota „radikálisan javult”, jelenleg már tünetmentes, feltehetően a jövő héten hazaengedik.

A Covid-19-ből felgyógyult donoroktól nyert vérplazma alkalmazását kiegészítő, kísérleti terápiaként több lengyelországi kórházban kezdték el április közepén, miután a módszer egyebek között Kínában és az Egyesült Államokban kedvező eredményeket hozott. A Kedzierzyn-Kozlében működő kórház Lengyelországban elsőként számolt be a terápia sikeréről.

A lengyel kormány vérplazma-alapú, több súlyos betegség gyógyításában alkalmazott gyógyszereket előállító gyár építését tervezi. Jelenleg a lengyel állam évi mintegy 500 millió zlotyt (38,5 milliárd forint) költ a külföldről importált, részben a lengyel donoroktól nyert vérplazma felhasználásával készült gyógyszerekre.

A vérplazmát frakcionáló gyár létesítését már a szocialista kormány idején, 1995-ben tervezték, a kivitelezést akkor azonban egy korrupciós botrány meghiúsította.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter hétfőn közölte: az országban lassul és stabillá válik a fertőzések napi növekménye, de a reprodukciós ráta még mindig enyhén 1 felett van, vagyis száz betegtől valamivel több mint száz ember fertőződhet meg. Az egészségügyi tárca szerda esti adatai szerint összesen 14 740 esetben mutatták ki a Covid-19 fertőzést, több mint 410 ezer vírusteszt alapján.

Az utóbbi 24 órában 309 új megbetegedést regisztráltak, míg az előző napi növekmény 425 volt. Egy nap alatt 17 beteg hunyt el. Összesen 733 a halálos áldozatok, 4655 pedig a felgyógyultak száma.

(MTI, kiemelt kép: AFP/Beata Zawrzel/NurPhoto)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik