Nagyvilág

Sosem látott tömeg tüntetett Minszkben

Hatalmas tömeg tüntetett Minszkben, a Reuters beszámolója szerint ez volt az eddigi legnagyobb demonstráció az országban, nagyjából 200 ezer résztvevővel. A brit hírügynökség szerint nem volt komolyabb rendőri jelenlét, a hangulatot pedig ünnepélyesnek írták le.

A tüntetők egy hete minden nap az utcára vonulnak, miután minden jel arra mutat, hogy durván elcsalták a múlt vasárnapi választásokat. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vasárnap arról beszélt, hogy új választást nem hajlandó kiírni, de kész azonnali reformokra, ha valóban ez az, amit az emberek várnak tőle. De az emberek már nem reformokat szeretnének, hanem új elnököt, tisztességes választást és a diktatúra végét.

Szijjártó Péter külügyminiszter közben Facebook oldalán ismét nagyon óvatosan fogalmazott a fehéroroszországi helyzettel kapcsolatban. Megállapította, hogy az európai politikai közvéleményt továbbra is a minszki helyzet foglalkoztatja, majd hozzátette, hogy vasárnap telefonon beszélt is erről Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszter-kollégával.

Remélhetőleg minél előbb sikerül olyan megnyugtató megoldásokat találni, melyek a párbeszéden alapulnak és az Európai Unió egységes álláspontját tükrözik. A kérdés mindenesetre napirenden lesz a külügyminiszterek következő tanácsülésén, augusztus 27-én és 28-án, Berlinben

– írta Szijjártó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik