Nagyvilág

Szijjártó: Nem szabad ellehetetleníteni Belarusz és az Európai Unió kapcsolatépítését

„Tegnap hosszasan egyeztettünk Edgars Rinkēvičs, lett kollégámmal” – írta Facebookon Szijjártó Péter külügyminiszter. Mint posztjából kiderült, a lett miniszterrel főleg Belaruszról beszéltek, és Szijjártó szerint „hasonló a helyzetértékelésünk”.

A lett külügyminiszter arról posztolt, hogy Lettország támogatni fogja az EU-szankciókat a kelet-európai diktatúra ellen, miközben magyar kollégája így fogalmazott:

Abban vagyunk érdekeltek, hogy olyan, párbeszéden alapuló EU-s döntések szülessenek, amelyek nem lehetetlenítik el Belarusz és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot sem

– írta Szijjártó Péter, ami az első kormányzati szintű megszólalás Belarusz-ügyben.

Korábban is írtunk arról, hogy Magyarország egyedüliként vétózhatja a Belarusz-szankciókat, azaz olyan nagy egyetértés még sincs a helyzetértékelésben Magyarország és Lettország kormánya között, mint azt Szijjártó kommunikálta.

A külügyminiszter arról nem nyilatkozott, hogy a magyar kormány elfogadja-e a nyilvánvalóan elcsalt választás eredményét, azaz elfogadják-e, hogy továbbra is Aljakszandr Lukasenka az ország vezetője.

Illetve a posztban arról sem esik szó, hogy a tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépést elítéli-e a magyar kormány.

Magyarország akadályozhatja meg az uniós szankciókat az elcsalt fehérorosz választás után
Az ellenzéki elnökjelölt már Litvániában van. Újabb véres összecsapások voltak Minszkben, egy ember meghalt. Lukasenka helyzete nem jó, de uniós szankciókat nehéz lesz kivetni, mert Orbán Viktor már korábban kiállt ellenük.

Orbán Viktor éppen most nyáron nyitott Fehéroroszország irányába, amikor a magyar miniszterelnökök közül elsőként tett hivatalos látogatást Minszkben június 5-én. Itt arról beszélt, hogy „a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk”.

A Fidelitas pedig azzal került a hírekbe, hogy nem írták alá az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP (Youth of the European People’s Party) által kiadott közleményt, amelyne elítélték a belarusz elnökválasztás alatt és után történteket.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik