Nagyvilág

Mindenki elárult mindenkit, Orbán barátai a hatalom kapujában

Szlovéniában hétfőn lemondott a kormányfő, azóta a káosz uralkodik délnyugati szomszédunkban. Marjan Sarec távozásával a magyar Habony-média által segített szlovén jobboldali ellenzék kerülhet hatalomra. Persze az sem kizárt, hogy Sarec egy új választással megerősíti a most önként feladott pozícióját. Egyelőre csak az látszik: mindenki mindenkit elárult Ljubljanában.

Csütörtök este a legnagyobb szlovén ellenzéki párt, az SDS vezetősége arról döntött, hogy készen állnak az új választásokra. Az Orbán Viktor barátja, vagyis Janez Jansa által elnökölt párt ugyanakkor nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy koalíciós tárgyalásokat folytassanak más politikai erőkkel.

A jobboldali SDS, amely a Fidesz egyik legfőbb támogatója az Európai Néppártban, és amelynek pártsajtóját „érthetetlen módon” a magyar Habony-médiabirodalom is pénzelte, régóta várja, hogy hatalomra jusson, hiszen már a legutóbbi, a 2018-as parlamenti választásokon is relatív többségbe került 25 mandátumával a 90 fős ljubljanai törvényhozásban, ám mivel az abszolút többséghez nem talált koalíciós partnereket, így ellenzékbe szorult. Helyette egy ötpárti balliberális koalíció alakult, amely azonban szintén nem rendelkezett abszolút többséggel, és egy szélsőbalos párt, a kilenc mandátummal rendelkező Levica „csendes” támogatására szorult a parlamentben.

Két éve épül a külföldi Habony-birodalom, és hol van még a vége
Eddig Szlovéniában és Macedóniában vásároltak be a Fidesz-közeli médiacégek, de most már Horvátországban is nézelődnek.

A Levica azonban 2019 végén megvonta a támogatását a koalíciótól, így pár hétig a koalíció a radikális jobboldali, négyfős frakcióval rendelkező SNS-szel működött együtt. A koalíció tagjai a Levicát okolták elsősorban a káosz kialakulásáért, miközben az SNS-szel való együttműködést az ellenzéki vezér gúnyolta ki sorozatosan a nyilvánosság előtt. A követelőző SNS, azaz a szélsőjobbos zsarolási pozíció amúgy is tarthatatlan állapotokhoz vezetett, így a napokban előbb a pénzügyminiszter, Andrej Bertoncelj, majd a miniszterelnök, az LMS pártot irányító Marjan Sarec miniszterelnök is lemondott.

Marjan Sarec szlovén miniszterelnök bejelenti lemondását és új választások kiírását ljubljanai sajtóértekezletén 2020. január 27-én.
Fotó: Igor Kupljenik / EPA / MTI

Az LMS a legerősebb koalíciós párt volt eddig, 13 mandátuma van a parlamentben. A párt jelenleg is az első-második helyen áll a közvélemény-kutatásokban, az SDS hol megelőzi, hol csak követni próbálja Sarec pártjának népszerűségét. Ám a kormányzás folyamatosan amortizálja Sarec bizalmi tőkéjét, a miniszterelnök alighanem azért épp most mondott le, mert nem akarta kockáztatni a közvélemény-kutatásokban felsejlő veszélyt: a támogatottságuk akár pillanatok alatt összeomolhat. Lehet, hogy Sarec jól számolt, és még sikerülhet neki, hogy előrehozott választásokat írjanak ki, ahol néhány eddigi balliberális partnerpártja kieshet a parlamentből. Ezáltal az LMS jelentősen megerősödhetne, és biztonságos többséggel alakíthatna (feltehetően ismét koalíciós) kormányt.

Ez a terv azonban az elmúlt napokban súlyos veszélybe került. Sarec minden bizonnyal nem számított arra, hogy azok a politikusok, akikkel egy hete még ugyanabban kormányban ült, négy-öt nap alatt képesek elárulni őt. A szlovén parlamentben ugyanis a miniszterelnök hétfői lemondása óta tartottak például olyan szavazást, ahol az SDS az abszolút többséget (51 honatyát a 90-ből) maga mellé tudta állítani, méghozzá úgy, hogy Sarec eddigi koalíciós partnerei közül azok, akiket egy előrehozott parlamenti választás esetén a kizuhanás fenyegetne, máris elárulták az LMS-t.

Ilyen párt például az SMC és az SAB, ezeket két korábbi balliberális miniszterelnök alapította. Közülük Alenka Bratusek exkormányfő pártja, az SAB képviselői vagy leszavazták Sarecet, vagy tartózkodtak a kormányjavaslatról szóló voksoláson. Az SMC-nél, a másik exminiszterelnök, Miro Cerar pártjánál hiányzók voltak, de alapvetően ők is az LMS ellen szavaztak, és az SDS, azaz Janez Jansa álláspontját támogatták. (A pártalapító Cerar egyébként olyannyira népszerűtlen, hogy nemrégiben kénytelen volt feladni az SMC pártvezéri tisztségét.)

A nyugdíjaspárt, a DeSUS pedig, amelynek vezetői általában bárkivel összeállnak, csak hogy kormányon maradjanak – rutinosan most is az ígéretesebbnek tűnő legnagyobb ellenzéki párttal szavaztak. Pedig egy hete még arról írtunk: Sarec megkönnyebbülhet, mert olyan új elnököt választott a nyugdíjaspárt Aleksandra Pivec személyében, aki nem akar vitatkozni vele, ellentétben a hadügyminiszteri posztról időközben szintén leköszönt Karl Erjaveccel.

Megbukott az örökös miniszter, így talán fennmarad a szlovén koalíció
Megbukott saját pártjában a szlovén hadügyminiszter, aki az elmúlt hetekben éles vitákat folytatott a kormányfővel. Így a szlovén balliberális koalíció erősödhet, bár továbbra is kisebbségben kormányoz.

A kispártok persze az életükért küzdenek: ezért készek koalícióra lépni akár a korábban általuk durván támadott Janez Jansával is. Egyiküknek sem érdeke, hogy új választásokat tartsanak, hiszen akkor Sarec vagy Jansa pártja szerezne többséget, a kicsik sorsa pedig megpecsételődne. Sokaknak talán ez az utolsó parlamenti ciklusa, és aligha akarják, hogy ez idő előtt véget érjen. Ezért kalkulálta el magát Sarec: lemondásakor csak a személyes, illetve saját pártja rövid távú érdekeit nézte – emiatt támadják is őt egykori koalíciós társai. Most viszont, amikor láthatja, hogy e társak azonnal elárulták őt – immár Sarec is rámutathat eddigi szövetségeseinek megbízhatatlanságára.

Akármi is történt eddig, a jövő Janez Jansa kezében van. A szlovén sajtóban immár nyilvánosan tárgyalják az esetleges miniszteri tárcák várományosait – és ezek a miniszterek akár már Jansa kormányában kaphatnak posztokat. Az SDS ugyanis magához csábíthatja az eddigi kormánykoalíció kisebb pártjait. Így Jansa alighanem csak álságos elterelő hadműveletként dobta be az előrehozott választások ötletét, a kiskaput ugyanis nyitva hagyta, és alighanem a közeli jövőben koalíciós tárgyalásokat kezd olyan erőkkel, amelyek eddig nem voltak kormányon, vagy pedig Sarecéket elhagyva készek Jansa mellé állni.

A nyilvánosságban elhangzó kijelentések alapján mintha mindenki az új választásokat várná Szlovéniában: az eddigi ellenzéki SDS-től és a szintén oppozícióban lévő kereszténydemokrata NSi-től kezdve az eddigi koalíciós partnereken, a DeSUS-on és a szociáldemokrata SD-n át az LMS-ig az összes politikai erő ezt hangoztatja. Ám a helyzet valójában az, hogy az eddigi koalíciós kispártok már az SDS felé „gravitálnak”, és nem zárják ki az „ország érdekében” a Jansáékkal kötendő koalíciót sem. Új választást így igazán csak Sarecék LMS-e akar, ám korántsem biztos, hogy ennek a pártnak az akarata fog érvényesülni.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Janez Jansa hamarosan felkérést kaphat egy új koalíció megszervezésére, és ha ez nem sikerül neki, valójában csak akkor érdemes előrehozott választásokkal számolni.

Kiemelt kép: Jure Makovec / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik