Nagyvilág

Nagyot kaszál és átváltozik Habonyék médiapolipja Szlovéniában

Megugrott a forgalma és nyeresége azoknak a szlovéniai médiavállalkozásoknak, amelyeket a Fideszhez közeli magyar vállalkozók pumpáltak fel pénzzel. A migránsozó, sorosozó lapok és a NovaTV24 televízió növelte a profitját, de tulajdonosai átalakulnak. A ljubljanai Siol.net szerint talán az Orbán Viktorhoz vezető szálakat akarják elvarrni az átalakítással a tulajdonosok.

Egyre több országra terjeszti ki a csápjait a magyar médiapolip az európai választások előtt – írja a Siol.net szlovén internetes portál.

A magyar tőke, amely ebből a polipból „ágazik ki”, jelentősen javította a szlovén migránsozó, bevándorlásellenes pártmédia helyzetét. A különböző újságoknak és a legnagyobb szlovén ellenzéki párt tévéjének a bevételei is megugrottak. A szlovén SDS, Janez Jansa pártja a Fidesz legfőbb támogatója az Európai Néppártban, a Fidesz tervezett kizárásakor is tiltakozott, mondván, ez esetben kilépnek a konzervatív pártcsaládból.

Az SDS szlovéniai médiavállalkozásaiba már korábban több magyar – a Fideszhez, illetve Habony Árpád médiaköreihez tartozó – vállalkozó is beszállt társtulajdonosként. A cégek alaptőkéje is jelentősen emelkedett tavaly, nemcsak a bevételeik. Ugyanakkor a médiavállalkozásokba új tulajdonosok szálltak be Magyarországról a Siol.net szerint az elmúlt hónapokban.

Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke és Orbán Viktor kormányfő az EU salzburgi csúcstalálkozója előtt (Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

A kérdés a szlovéniai politikai életet is erősen foglalkoztatja. A ljubljanai parlament vizsgálóbizottságot állított fel, amely az esetleges illegális pártfinanszírozást vizsgálja az SDS médiájában.

Orbán kulcsemberének a szlovéniai médiavállalkozások hátterében Schatz Pétert nevezi a Siol.net. Ő tavaly állítólag több mint négymillió eurót forgatott meg délnyugati szomszédunkban. Ennyi bevételt termelt ugyanis az újság szerint ottani vállalkozása, az R-Post-R nevű cég. Ez a vállalkozás tartja kezében a Nova obzorja kiadó 66 százalékát, amely a Demokracija nevű hetilapot adja ki és a Škandal24.si weblapot üzemelteti. A Nova obzorja is bővítette tavaly a tevékenységét, és a bevételek növelésével (1,24 millió euróról van szó), ismét pozitív lett a működésének mérlege.

Hogy Schatz cége pontosan mivel foglalkozik, azt nem tudni, hivatalosan kiadói tevékenységet folytat a társaság. Minden pénzét ugyanakkor szolgáltatások vásárlására fordítja, ami tavaly 4,5 millió eurót tett ki – ez majdnem kétszerese a 2017-es összegnek. Schatz tagja a Novatv24 nevű társaság igazgatótanácsának, amely a hasonló nevű tévét és weblapot üzemelteti. A testület tagja Adamik Ágnes is, aki Schatzcal együtt építgeti a Habony-médiát immár évek óta külföldön. Nemcsak Szlovéniában, hanem Észak-Macedóniában is vannak vállalkozásai.

Az igazgatótanácsban számos, SDS-hez kötődő politikus, például egy korábbi védelmi miniszter található. De Klavdija Snežič is itt üldögél, aki a zavaros hátterű adótanácsadó, Roka Snežič felesége. Snežič kötődik a korábbi magyar vonatkozású szlovéniai botrányokhoz is, így kapcsolatba hozható azzal a boszniai szerb nővel, Dijana Đuđićcsal, aki állítólag magyar közvetítéssel jutott el az SDS-hez, és adott a pártnak kölcsön 450 ezer eurót, jó egy évvel ezelőtt.

Magyar szálak egy szlovén pártfinanszírozási botrányban
Orbán Viktor szövetségese írta alá azt a szerződést, amelynek révén egy rejtélyes boszniai nő 450 ezer eurós kölcsönt ad a legnagyobb ellenzéki pártnak. Csakhogy Janez Jansa nyilatkozata alapján magyar szál is lehet az ügyben.

Snežič a börtönben cellatársa volt egyébként Janez Jansának, az SDS elnökének.

A Novatv24 tavaly nyereséges volt, ez először fordult elő 2015-ös alapítása óta. A nyereség nem volt túl nagy: 28 ezer euró, de annak az eredménye, hogy sikerült megduplázni a bevételeket. A forgalom 2018-ban elérte ugyanis a 1,5 millió eurót. Korábban a cég majdnem egymilliós veszteséget termelt, ami azért nem okozott gondot, mert a magyar tulajdonosok 800 ezer eurót pumpáltak a cégbe 2017-ben.

A magyarok azonban jönnek-mennek az SDS pártcégeiben. A Modern Media Group és a Ripost nevű cégek eladták a részesedésüket, amelyeket a Hespereia és az Okeanis nevű társaságok vettek meg. Ez utóbbiakat pár hónapja alapították Budapesten. A Hesperiát a Siol.net Adamik Ágneshez köti. Adamiknak van más szlovén cége is: a Crecol Media, amely tavaly 23 eurós bevétel dacára 328 ezer eurót költött, miután 400 ezer eurót fektettek bele. Az Okeanis nevű cég a Siol.net szerint Németh Ádám Gábor tulajdonában van.

Schatz Péter (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Hogy a Novatv24 tulajdonosi szerkezete miért alakult át, hivatalosan nem tudni. Minthogy az igazgatótanácsban még mindig Schatz ül, ezért a Siol.net feltételezi, hogy csak formai változásokról van szó. A Novatv24 két új társtulajdonosa az MKB Bankban vezeti a számláját, amely Mészáros Lőrinchez kötődik.

A szlovén médiatulajdon átalakulása mögött a Siol.net azt sejteti alcímében, hogy talán az Orbánhoz vezető nyomokat akarják eltüntetni a módosításokkal. Ugyanis a két korábbi társtulajdonos, a Modern Media Group és a Ripost bekerült a nagy Fidesz-közeli médiaholdingba, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba, amely mintegy ötszáz magyarországi médiaterméket vett az irányítása alá.

Az alapítványi tulajdonban lévő kormánypárti médiaholdingot Brüsszel is figyeli, hiszen a magyar médiapiac bevételeinek nyolcvan százalékát mondhatja magáénak. Brüsszel állítólag tanulmányozza annak a lehetőségét, hogy eljárást indítson a holding létrehozása ellen, mivel az meg nem engedhető állami támogatásban részesült a tulajdonos alapítvány létrehozatalakor.

Kiemelt kép: Mohai Balázs / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik