Nagyvilág

Videóra vették, ahogy az ukrán repülőt rakétatalálat éri Iránban

167 utassal és 9 tagú személyzettel a fedélzetén zuhant le egy ukrán Boeing 737-es repülőgép Iránban magyar idő szerint még szerdán.

Mindenki meghalt: lezuhant egy ukrán utasszállító Iránban
A Kijevbe tartó gépen 176 ember utazott.

A tragédiát előbb műszaki hibának tudták be, később azonban tegnap már több amerikai titkosszolga forrás is azt állította, hogy egy eltévedt iráni rakéta miatt zuhant le a gép.

Ezt erősíti meg az, hogy magyar idő szerint még tegnap éjjel a New York Times szerkesztősége valódinak találta, és publikálta azt a videót, amelyen azt látni, ahogy az eltévedt iráni rakéta Parand városánál eltalálja az ukrán repülőt. Ez alapján tehát bizonyosnak tűnik, hogy egy tévedésből kilőtt rakéta miatt zuhant le az utasszállító gép. A videón tisztán látszik a becsapódás, de hallatszik a repülő földet érésének hangja is.

Video Shows Ukrainian Airliner Being Hit Over Iran

Video verified by The New York Times appears to show an Iranian missile hitting a plane above Parand, near Tehran’s airport, the area where a Ukrainian airliner stopped transmitting its signal before it crashed on Wednesday. A small explosion occurred when a missile hit the plane, but the plane did not explode, the video showed.

Az amerikai napilap azt is írja, hogy a repülőgép nem robbant fel egyből, hanem visszafordult a közeli repülőtérre, és csak afelett robbant be, és csapódott végül a földbe.

Eközben a Bellingcat oknyomozó portál egy részletes anyagot tett közzé, amelyben a videó helymeghatározását alaposan kivesézik, és ők is arra az eredményre jutottak, mint a NYT munkatársai. Ehhez különböző műholdfelvételeket, sőt, még a Pitagorasz-tételt is felhasználták.

Video Apparently Showing Flight PS752 Missile Strike Geolocated to Iranian Suburb – bellingcat

On January 9th, a video spread online after it was posted onto a public Telegram channel showing what was apparently a mid-air explosion. The New York Times has contacted the person who filmed the video, received it in high resolution, and confirmed its authenticity. Below, an annotated version of the video created by Jake Godin…

Kiemelt kép: Mentőegységek dolgoznak egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsdarabjainál 2020. január 8-án, miután a légi jármű hajnalban lezuhant 167 utassal és 9 fős személyzettel a fedélzetén, kevéssel a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik