Nagyvilág

Egy miniszter már börtönbe került a Microsoft-botrány miatt Romániában

A Microsoft-szoftverbotrány Magyarországon csak nemrég pattant ki újra, Romániában viszont már kibontakozott a rendszerváltás utáni legjelentősebb és legkuszább korrupciós ügy, amelyben öt éve próbál minden gyanúsítottat rács mögé dugni a Korrupcióellenes Országos Ügyészség.

Kormányzati szereplőket korrumpáltak úgy, hogy a Microsoft leányvállalata jelentős árengedménnyel adott szoftvereket kormányközeli disztribútorcégeknek, amiket azok túlárazva értékesítették a közigazgatásnak. Ezt állapította meg a Microsoft magyarországi leányvállalatát vizsgálva az amerikai Igazságügyi Minisztérium és a tőzsdefelügyelet. Romániában korábban pattant ki a botrány, és politikusok sora sározódott be a Microsoft-ügyben.

A kusza, elvarratlan szálakkal átszőtt történet 2003-ra nyúlik vissza, amikor Adrian Năstase szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök, a közelmúltban a NATO főtitkár-helyettesi székébe repített Mircea Geoană akkori külügyminiszter, Șerban Mihăilescu, a kormány főtitkára, Hildegard Puwak EU-integrációs miniszter, Dan Nica kommunikációs miniszter stratégiai partnerszerződést írt alá a Microsofttal. Sokat nem latolgatták a partnerség előnyeit-hátrányait, mert a román kormány szeme előtt csak  az EU-tagság előszobájának tekintett NATO-csatlakozás lebegett – Romániát 2004-ben fel is vették –, s ennek érdekében bármire hajlandóak voltak.

Adrian Nastase. Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Épphogy megszáradt a tinta az okmányon, és a magát a Microsoft-termékek kizárólagos romániai forgalmazójának tituláló Fujitsu-Siemens Computers România, a Microsoft România kft.-vel karöltve konkrét üzleti ajánlatot tett a kormánynak: 41,9 millió dollárért 50 ezer Microsoft szoftver-licencet kínáltak megvételre. Az ajánlatot, amelyik 2004. március 15-ig volt érvényes, a Fujitsu-Siemens nevében Claudiu Florică igazgató, a Microsoft Románia nevében pedig Silviu Hotăran igazgató látta el kézjegyével, akik – mint később a DNA-vizsgálatból kiderült – alapító fejei voltak a bűnszervezetnek.

Habár a román hatóságok biztosan tudták, hogy a Fujitsu-Siemens Computers Româniának nincs kizárólagossága a Microsoft-licencekre az országban, hiszen a Dim Soft Kft., a Net Consulting Kft. és a Radix Kft. is hivatalos értékesítő volt, mégis arra hivatkoztak, hogy csak „egyetlen ajánlattevő” van, ezért nem írtak ki közbeszerzési pályázatot.

A román kormány gyorsan le akarta zavarni az ügyet, ezért már 2003 novemberében, öt hónappal az ajánlat határidejének lejárta előtt Mircea Tănăsescu pénzügyminiszter javaslatára a Năstase-kabinet rendeletben átruházta a kormányfőtitkárságra a 41,9 millió dollár kifizetését azzal, hogy a pénzügyminisztérium az összeggel majd megemeli a költségvetésüket. Ám a jelek szerint a Florică-Hotăran tandem a háttérben átrajzolta a licencbeszerzési stratégiát, mert a főtitkárság végül forráshiányra hivatkozva nem kapta meg a plusz pénzt, viszont három nappal az ajánlat határidejének lejárta előtt a Fujitsu-Siemens Computers România és a Microsoft România váratlanul új ajánlattal rukkolt elő: eladás helyett licencbérlés öt évre 54,56 millió dollárért.

A Fujitsu-Siemens Computers mézesmadzaggal is átkötötte az ajánlatot, mert az összegből 11 millió dollárt „a kormány finanszírozása” címen hajlandó volt elengedni,

a fennmaradó pénzt pedig négy és fél év alatt kellett törlessze a kabinet. A szerződés értelmében, amennyiben a kormány plusz licenceket vásárolna, ezeket szintén közbeszerzés nélkül köteles megvenni a Fujitsu-Siemens Computers Romániától.

A gépezet beindult, 2009-ig a kormány további négy szerződéskiegészítést parafált, a többi között iskolai Microsoft-programok licencének bérlésére 19,37 millió dollárért, majd újabb 39 385 licenc bérlésére 26,17 millió dollárért. A Korrupcióellenes Országos Ügyészség (DNA) nyomozati anyagából, amelyet a digi24 hírtelevízió szellőztetett meg, kiderült, hogy 2008 szeptemberében a kormány különösebb indoklás nélkül ötmillió dollárt utalt a Fujitsu-Siemens Computers România folyószámlájára. A DNA összeszámolta: 2004 és 2009 között a román kormány összesen 105 millió euróért bérelt Microsoft-licenceket iskoláknak, közintézményeknek, minisztériumoknak.

Offshore céghálón jutott a kenőpénz a megvásárolt politikusokhoz

A DNA 2014-ben csapott bele a becslésük szerint 51 millió euróra rúgó korrupciós botrány szerződéseinek vizsgálatába, és a nyomozó ügyészek számára egyértelmű volt, hogy Claudiu Florică építette fel a korrupciós hálózatot, amelyben minden tagra konkrét feladat hárult a politikusok megvásárlásától a kifizetéseket végző pénzmosó offshore cégek működtetéséig. A vádirat szerint a politikusok kifizetésében a vezető szerep a Liechtensteinben bejegyzett, Stan Dragoș, az egykori teniszjátékos Dinu Pescariura, valamint Thomas Heinstchel tulajdonolta Profinet cégre hárult. Stan a DNA-ügyészeknek azt nyilatkozta, hogy a kenőpénzeket a román kormánnyal szerződő Fujitsu-Siemens Computers România cégtől „technikai-tanácsadói szolgáltatás” címszó alatt a Fujitsu-Siemens Austria folyószámlájára utalták, majd a Profinet Liechtenstein vonalon jutottak el az érintettekhez, de a Profinet direktben is kötött szaktanácsadói szerződést a román kormánnyal.

A vádirat szerint csak a liechtensteini Profineten keresztül 20 millió dollárt osztottak szét a bűnszervezet tagjai között, természetesen további cégeken keresztül futtatva a pénzt. Például, Mihai Tănăsescu egykori pénzügyminiszter neve mellett 82 ezer dollár áll (a pénzt fia folyószámlájára utalták).

2009-ben lejárt a bérleti szerződés a Microsoft-programokra, csakhogy Florică ekkor már nem volt a Fujitsu-Siemens Computers România igazgatója, ráadásul új, jobboldali kormány került hatalomra Emil Boc miniszterelnök – jelenleg Kolozsvár polgármestere – vezetésével. De  Florică-nak amúgy is égett a talaj a lába alatt, mert a Fujitsu-Siemens Austria egyre több kérdést tett fel neki a „szaktanácsadási” átutalások kapcsán. A lényeg, hogy hamar feltalálta magát, és megvette azt a Dim Soft Kft.-t, amely amúgy is hivatalos értékesítője volt a Microsoft programoknak. Aztán a Dim Softot bekebelezte egy svájci offshore cég, a D-Con Net AG,  Florică pedig vezérigazgató lett.

A bukaresti Microsoft székház Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

Bejáratott politikai kapcsolatai segítségével  Florică simán bedarálta az új kormányt is, és a vádirat szerint bevette a csapatba Dorin Cocoș bukaresti üzletembert – rossz nyelvek szerint a Traian Băsescu államfővel több mint szakmai kapcsolatot ápoló Elenea Udrea turisztikai miniszter akkori férjét –, valamint a legfelsőbb politikai körökben komoly befolyással bíró Gheorghe Ștefant, Piatra Neamț polgármesterét. A DNA-nak tett vallomásában Florică elmondta, Gheorghe Ștefan négy, Dinu Pescariu kilencmillió eurót zsebelt be.

Claudiu Florică új cégével 65 százalékos engedményt kapott a Microsoft-licencek romániai értékesítésére, ám ő teljes áron adta el ezeket a kormánynak.

Az oktatási tárca a Microsoft-programok bérléséért 2011 augusztusa és 2012 decembere közötti időszakra közel 14 millió eurót fizetett.

Tíz miniszter a korrupcióellenes ügyészség listáján

2004 és 2013 között három kormány tíz minisztere sározódott be a Microsoft-botránnyal. A DNA-ügyészek számítása alapján a román közintézményekben, közigazgatásban a 2007-es EU-csatlakozásig 105 millió dollár, ezt követően 110 millió euró közpénzt fizettek Microsoft-licencekre. Végül 2013-ban a kormány úgy döntött, bérlés helyett inkább megvásárolja a programokat. Ez plusz 33 millió euróba fájt az adófizető állampolgároknak.

Szakemberek szerint, amennyiben már 2004-ben a vásárlás mellett döntenek, az egész csomag az évek során kifizetett összeg negyedébe került volna.

Végül a DNA Microsoft-vizsgálata zátonyra futott annak ellenére, hogy körülbelül száz politikus – köztük tíz korábbi miniszter –, minisztériumi alkalmazott és üzletember szerepel a vádlottak listáján. Idén májusban a Bukaresti Törvényszék ítélete ügymeneti kifogással megszüntette a pert a pénzmosással, korrupcióval vádolt Claudiu Florică és Dinu Pescariu ellen. Az indoklás: a határon túli nyomozáshoz a DNA nem kérte a legfelsőbb ügyész külön engedélyét.

Vélhetően Claudiu Florică addig nem pakol ki a nyomozó ügyészeknek, amíg nem dugják rács mögé. Kormányokat átívelő politikai kapcsolatainak mélységére utal, hogy a Dim Soft Kft. már Synotech Global Services Kft. néven fut és 2019. február 19-én a cernavodai atomerőművet üzemeltető Nuclearelectrica Rt. állami vállalattal mintegy 416 ezer eurónak megfelelő szerződést kötött „adatbázis létrehozására”. A cég tavaly az országos kataszteri hivatalt is megcsapolta 672 ezer euróval szintén bukaresti adatbázis kialakítására, de sok százezer eurós ügyfele többek között a légi irányító ROMATSA, vagy maga az adóhivatal.

A DNA azonban a jelek szerint nem adta fel a harcot, mert idén június 18-án közölte, eljárást indított Dorin Marian és Petru Berteanu ellen, akiket azzal vádolnak, hogy bűntársak voltak abban az ügyben, amelyben 800 ezer dollár kenőpénz elfogadásával vádolják  Călin Popescu-Tăriceanut, a parlament felsőházának, a szenátusnak az elnökét a Microsoft-ügyben. Az ország második embere, Tăriceanu ellen még nem indíthattak eljárást, mert a parlament egyelőre nem vonta meg a mentelmi jogát, és várhatóan jó ideig nem is fogja, mert ő az elnöke a kormányzó PSD koalíciós partnerének, az ALDE-nak. S amíg aláveti magát a szocdemek akaratának, megússza a vizsgálatot.

A Microsoft-botrányban eddig négy jogerős ítélet született: Dumitru Nicolae és Gheorghe Cocoş üzletembereket két év négy hónap, Gabriel Sandu egykori minisztert három év, Gheorghe Ştefant hat év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. A bűnszervezet befolyását jelzi, hogy utóbbi négy hónap után feltételesen szabadlábra került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik