Nagyvilág

A NATO második embere lesz Mircea Geoana

Évekre eltűnt a román belpolitikából, októbertől viszont ő lesz a szövetség főtitkár-helyettese.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán bejelentette, hogy Mircea Geoana lesz a helyettese, akit néhány hónapon belül beiktatnak. A Maszol.ro szerint októbertől veszi át a volt román külügyminiszter az amerikai Rose Gottemoeller helyét.

A NATO közleménye szerint Stoltenberg úgy méltatta, Mircea Geoanát, mint a transzatlanti kapcsolatok elkötelezett hívét, aki

jelentős államférfiúi és diplomáciai tapasztalatát fogja gyümölcsöztetni ebben a tisztségben. Ő lesz az első román, aki betölti ezt a pozíciót.

Mircea Geoana korábban a román szenátus elnöke is volt, évekig Románia washingtoni nagyköveteként dolgozott. Eddig román állampolgárként Sorin Ducaru töltötte be a legmagasabb pozíciót a NATO-ban. Ő 2013-2017 közt volt a főtitkár asszisztense.

A Transindex szerint Klaus Johannis államfő és Viorica Dancila miniszterelnök is támogatja Geoana kinevezését, aki 2009-ben majdnem államfő lett, nagyon kevés szavazattal kapott ki Traian Basescutól. A portál emlékeztet rá, hogy 2011 után eltűnt a román politikából, de most, nyolc év szünet után a NATO második legmagasabb pozícióját kapja.

Kiemelt kép: Facebook/Mircea Geoana 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik