Közélet

Az amerikai Microsoft lecsapott: felmondtak a magyar állami szállítóknak

  • Korrupciógyanús ügyek kivizsgálására folytatott belső nyomozást az amerikai Microsoft a magyar leányvállalatnál.
  • A vizsgálat eredményét nem hozták nyilvánosságra, de közben komoly személyi változások történek a Microsoft Magyarország Kft. vezetésében.
  • A hirtelen távozók között volt 2016 elején a kormányzati üzletágat vezető Sagyibó Viktor, aki most novemberben mégis miniszteri biztosként kapott állást Lázár János mellett a Miniszterelnökségen.
  • Mintha csak válaszcsapás lett volna, az új vezetés által irányított Microsoft Magyarország néhány nap múlva felmondta a legnagyobb kormányzati beszállítók Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyét.
  • A partnerek kizárása óriási felfordulást okozott a Microsoftra épülő közigazgatásban.

A 24.hu információja szerint Romániához hasonlóan Magyarországon is átvilágították a Microsoft helyi leányvállalatának üzleteit.

Romániában tavaly az ország történetének legnagyobb korrupciós ügyévé nőtte ki magát a Microsoft és az ottani kormányzat közötti bizniszek ügyében indult vizsgálat. A bukaresti Microsoft-akták összesen kilenc egykori minisztert érintettek kellemetlenül: a bíróság több, 2 és 6 év közötti letöltendő börtönbüntetést, valamint összesen 17 millió eurós vagyonelkobzást szabott ki rájuk. Azzal vádolták őket, hogy nagy összegű csúszópénzeket fogadtak el azért, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá.

A romániaival szinte párhuzamosan folyó, nagyjából két éve indított magyarországi vizsgálat eredménye eddig nem került nyilvánosságra.

Úgy tudjuk, hogy az amerikai anyacég a nyomozati munkában jártas megbízottakat küldött Budapestre, akik egy magyar ügyvédi iroda közreműködésével átvilágították az elmúlt években, főként Papp István vezérigazgató hivatali ideje alatt folytatott üzletmenetet.

A belső nyomozás fő csapásiránya az állami szektor milliárdos Microsoft-szerződéseinek alapos áttekintése volt.

A 24.hu pénteken levélben kereste meg a Microsoft Magyarországot, igaz-e, hogy az amerikai anyacég belső vizsgálatot folytatott le korábbi kormányzati szerződésekkel kapcsolatban, illetve igaz-e, hogy a vizsgálat nyomán több vezetőjétől, köztük Sagyibó Viktor kormányzati kapcsolatokért felelős üzletágvezetőtől is megvált a cég.

Sagyibó Viktor, a Microsoft Magyarország Kft. üzletágigazgatója
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Microsoft Magyarország válaszában nem cáfolta a vizsgálat tényét, de kérdéseinkre összefoglalóan csak annyit közölt, hogy a vállalat „küldetése, hogy a világon minden embert és szervezetet hozzásegítsen ahhoz, hogy többre legyen képes. Hogy ígéretünknek eleget tegyünk, összhangban a globális stratégiánkkal, folyamatosan értékeljük együttműködésünket partnereinkkel a világon mindenütt.

A semmitmondó nyilatkozat annak fényében érdekes, hogy eközben a cég teljesen felforgatta a Microsoft-termékek és licencek magyarországi forgalmazásának hosszú ideje stabil rendszerét.

A Microsoft Magyarország az érintettek számára teljesen váratlanul felmondta a legnagyobb négy magyarországi partnere közül háromnak a szerződését. Az úgynevezett LAR-partnerektől (large account reseller) – információink szerint etikai okokra hivatkozva – egyik napról a másikra megvonták a szoftverekre és más termékekre vonatkozó értékesítési engedélyt.

A Microsoft ezzel gyakorlatilag lábon lőtte saját magát, mégis bevállalták.

A döntés súlyához ugyanis érdemes tudni, hogy a Microsoft Magyarország korábban direktben nem foglalkozott termékeladással, csupán egyfajta marketing- és menedzsercégként szervezte a piacot. A kormányzattal és a közigazgatási szervekkel a többnyire politikailag is jól fekvő LAR-partnerek kötötték meg elég nagyfokú önállóság mellett az üzleteket, és ők közvetítették a megrendeléseket a Microsoft írországi központjának.

A 13 milliárd forintos forgalmú Humansoft Kft., a 4 milliárdos RacioNet Zrt. és a 10 milliárdos Euro One Zrt. kiiktatása az utóbbi napokban komoly szervezési problémák elé állította az állami szerveket.

Tény, hogy a Magyarországon eddig nem tapasztalt súlyú, drasztikus lépésre akkor szánta el magát a Microsoft, amikor a volt kormányzati kapcsolattartóját, Sagyibó Viktort kormányzati szerepkörbe emelték. Egy hét sem telt el, és kirúgták a LAR-partnereket.

November 7-én jelentették be, hogy Lázár János miniszteri biztossá nevezte ki Sagyibót. A Magyar Közlönyben megjelentetett közlemény szerint az új miniszteri biztosra roppant széles hatáskört ruháztak, rábízták a Miniszterelnökség hazai és uniós projektjeinek ellenőrzését. Sőt, Lázárék arra is feljogosították, hogy ő monitorozhassa a számos jelentős informatikai fejlesztést magában foglaló Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program végrehajtását.

Sagyibónak a kinevezése előtt volt egy talányos húzása. Fél évvel azután, hogy 2016 elején lényegében titokban elhagyta a Microsoft Magyarországot – csak utódja bejelentésekor tűnt fel a szaksajtónak, hogy a befolyásos vezető már nincs is a cégnél –, az egyik LAR-partner, a Humansoft tulajdonosánál, a 4IG Zrt.-nél lett vezérigazgató. A posztot azonban csak két hétig töltötte be. A cég egy kurta tőzsdei közleményben tudatta, hogy az új vezérigazgató konkrétan meg nem nevezett személyes okok miatt rögtön fel is mondott. Piaci pletykák szerint a gyors távozás mögött is a Microsoft állt.

Sagyibó kormányzati kinevezésével kapcsolatban is megkerestük a Microsoft Magyarországot. Arról kérdeztük a céget, hogy van-e összefüggés a miniszteri biztosi kinevezés és az utóbbi hetek drasztikus szerződésbontás-sorozata között? A Microsoft Magyarország a következőket írta:

Úgy döntöttünk, hogy a helyi partnercsatornáink működtetésében új irányt veszünk. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a Microsoft nem közöl üzleti partneri kapcsolataira és korábbi kollégáira vonatkozó adatokat.

A kialakult helyzet miatt megkerestük a Miniszterelnökséget is, hogy tudtak-e a Microsoftnál lefolytatott vizsgálatról, illetve ezzel összefüggésben volt-e tudomásuk korrupciógyanús ügyletekről. Válasz egyelőre nem érkezett.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik