Nagyvilág

Microsoft-botrány: egy amerikai javaslat szerint a korrupción ért külföldieket is felelősségre vonhatnák

A Microsoft-botrány újbóli fókuszba kerülése után kétpárti (demokrata és republikánus) törvényjavaslatot ismertettek az amerikai képviselőházban, amelynek nyomán lehetővé válna az Egyesült Államok hatóságainak, hogy korrupt külföldi tisztviselők ellen is büntetőeljárás indítsanak 

írja a Népszava. Ahhoz, hogy a javaslat jogszabály lehessen, a Kongresszus mindkét házának támogatnia kell.

A tervezetről a benyújtók egyike, Tom Malinowski demokrata képviselő azt nyilatkozta:

Jelenleg azokat az amerikaiakat lehet bíróság elé állítani, akik a kenőpénzt kifizetik más országokban – ezzel a törvénnyel azonban ügyészeink a kenőpénzeket igénylő külföldi tisztviselőket is célba vehetik. Egy új, hatékony eszközt adunk az Igazságügyi Minisztérium kezébe, hogy az egész világon fel tudja venni a harcot az embereket szegénységbe taszító, a diktátorokat hatalmon tartó kleptokráciák ellen.

Korábban az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia és Svájci is hasonló jogszabályt fogadott el, a tervezett amerikai szabályozás ezeket követi, célja a határokon átnyúló korrupció visszaszorítása.

Mint arról beszámoltunk, nemrég az amerikai Igazságügyi Minisztérium és a tőzsdefelügyelet egy vizsgálat nyomán arra jutott: a Microsoft magyar leányvállalata jelentős árengedménnyel adott szoftvereket kormányközeli disztribútorcégeknek, amiket aztán a közvetítők túlárazva értékesítették a magyar közigazgatásnak. A jelentések szerint  a folyamat során magyar kormányzati szereplőket fizettek le. Büntetőügy azonban nem indult, mert az amerikai jog lehetőséget ad a megállapodásra: a Microsoft pedig belement az üzletbe, így 25 millió dollár büntetést fizet.

Kiemelt kép: Mandel Ngan / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik