Nagyvilág

Srí Lanka-i vérengzés: 24 helyi lakost vettek őrizetbe

A Srí Lanka-i kormányzati tisztségviselők közlésére hivatkozva az MTI arról ír, hogy a robbantássorozattal összefüggésben huszonnégy gyanúsítottat vettek őrizetbe, mindannyian helyiek. Továbbra sem jelentkezett egy terrorszervezet sem a húsvétvasárnapi támadások elkövetőjeként.

Hozzáteszik: félő, hogy a támadások a felekezetek közötti erőszak fellángolását eredményezheti. A rendőrség szerint vasárnap este gyújtóbombát dobtak egy mecsetre az ország északnyugati felében, illetve nyugaton gyújtogatási kísérletet jelentettek két olyan üzlet ellen, amelynek muszlimok a tulajdonosai.

Hosszabb összefoglalónkat itt olvashatja:

Kilenc robbantás, 290 halálos áldozat Srí Lankán
Tizenhárom gyanúsítottat vettek őrizetbe a főváros, Colombo térségében, de a merényletért még senki sem vállalta a felelősséget.

Vasárnap nyolc robbanás történt Srí Lankán: a nyolcból hat támadást a fővárosban, Colombóban követtek el. Négy luxusszállodában – a Cinnamon Grand Hotelben, a Shangri-La Colombóban, a Kingsburyben és egy vendégházban a Dehivela peremkerületben -, valamint a Szent Antal katolikus templomban, illetve egy eddig meg nem határozott épületben. A két vidéki robbantást a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város katolikus Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola város evangéliumi keresztény templomában hajtották végre. A templomokban általában sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt. Hat robbanás szinte egy időben történt.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A polgárháború vége – 2009 – óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb atrocitások.

Kiemelt kép: Mohd RASFAN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik