Tudomány

Fertőzött tehéntej ölt macskákat Amerikában

alexsfoto / GettyImage
Illusztráció.
alexsfoto / GettyImage
Illusztráció.

Nemrégiben mi is írtunk arról, hogy a WHO egyik vezető tudósa aggodalmát fejezte ki a madárinfluenza terjedése miatt, ami már amerikai szarvasmarhafarmokon is terjed. A legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy az emlősökhöz szokó vírus könnyen kialakíthat egy újabb változatot, ami immár emberről emberre terjed.

Erről még nincs szó, de az Egyesült Államokban, ahol több tucat szarvasmarha-állományt érint a H5N1, már egy ember is megfertőződött a tehenek közvetítésével, illetve a vírust tejmintákban is kimutatták. Az IFLScience pedig most arról számolt be, hogy a pasztőrözött, azaz hőkezelt tejjel nincs is semmi gond, ám a nyers tej fertőzés forrása lehet. A macskákról ismert, hogy fogékonyak a madárinfluenza vírusaira, a leggyakrabban akkor kapják el, ha megeszik a levadászott, fertőzött madarakat. Az Iowai Állami Egyetem laboratóriuma viszont most egy texasi tehenészetben elpusztult két macska vizsgálata alapján megállapította, hogy

a macskák a nyers tej fogyasztásával kapták el a H5N1-et, és ez okozta pusztulásukat.

Az állatok agyában, tüdejében, szívében és szemében is kimutatták a fertőzés jeleit, a macskákból és a tehenekből származó vírusminták pedig genetikai hasonlóságot mutatott. A kutatók szerint a nyers tejjel táplált macskák körülbelül fele később elpusztult.

Kapcsolódó
Egyre erősebben kóstolgatja az embereket a H5N1
Világszerte több mint 200 emlősfajt fertőzött már meg a madárinfluenza, ami így egyre közelebb kerülhet az emberhez. Az eddig ismert emberi megbetegedések 52 százaléka végződött halállal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik