Nagyvilág

Nyilvánosságra hozták a Trumpot vizsgáló jelentést

Csütörtökön az amerikai igazságügyi minisztérium nyilvánosságra hozta a 2016-os amerikai elnökválasztást állítólagos orosz befolyásolását vizsgáló jelentést. A jelentés közel 450 oldal.

A külföldi lapok egymással versenyezve kezdték el olvasni a jelentést. A Guardian az elsők között azt emelte ki, hogy Robert Mueller különleges ügyész nem tudta egyértelműen eldönteni, hogy Donald Trump elkövetett-e bűncselekményt. Az Axios viszont azt vette észre, hogy Trump miként reagált arra, amikor megtudta, vizsgálat indul.

A CNN összefoglalója szerint a jelentésből többek között az derül ki, hogy Trump tanácsadói rendszeresen figyelmen kívül hagyták az elnök utasításait, vagy azért, hogy Trumpot védjék meg saját magától, vagy azért, hogy ők ne kerüljenek bajba. Ezzel egyidőben voltak olyanok, akik tudatosan vezették félre a közvéleményt és egymást az elnök tetteivel kapcsolatban.

Trump nem az oroszok ügynöke, legfeljebb az oroszok eszköze
Robert Mueller jelentése után hatalmas a csalódottság a Trump-ellenesek táborában, de az elnök hívei sem örülhetnek felhőtlenül.

A Mueller-bizottság nem talált elégséges bizonyítékot arra, hogy Donald Trump akadályozta volna az igazságszolgálatot – jelentette ki William Barr amerikai igazságügyi miniszter a jelentés szerkesztett változatának nyilvánosságra hozatala előtt tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Azt azonban megerősítette: az orosz kormány valóban be akart avatkozni az amerikai választási folyamatba.

A bizottsági jelentés részletezi, hogy az oroszok milyen erőfeszítéseket tettek a Demokrata Párt és Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt számítógépes rendszerének feltörésére és információk, dokumentumok ellopására. A cél ezek nyilvánosságra hozatala és népszerűsítése volt, és ebben volt szerepe a WikiLeaks és a Guccifer nevű kiszivárogtató portáloknak is.

Az Axioson olvasható részlet szerint a jelentésben az áll:

Trump elnöki kampánya érdeklődött az iránt, hogy a Wikileaks dokumentumokat hozzon nyilvánosságra Clintonról és ezzel kárt okozzon neki. 2016. június elejétől egy vezető kampányalkalmazottnak azt ígérte a Wikileaks, hogy kiszivárogtatnak Clinton-dokumentumokat.

Egyes szemtanúk szerint maga Trump is foglalkozott ezzel.

A miniszter elmondta, Robert Mueller és munkatársai részletesen kivizsgáltak egy sor kapcsolatfelvételt a Trump-kampány munkatársai és oroszokkal kapcsolatban álló személyek között, de nem találtak bizonyítékot sem összejátszásra, sem az amerikai törvények bárminemű megsértésére.

Ez a lényeg: csaknem két esztendeig tartó vizsgálat, több ezernyi idézés és tanúk százainak meghallgatása után a különleges vizsgálóbizottság megállapította, hogy az orosz kormány ugyan támogatta a 2016-os elnökválasztási folyamatba történő törvénytelen beavatkozást, csakhogy a Trump-kampány, vagy bárki más nem játszott össze velük ebben,

fogalmazott a miniszter.

A miniszter elmondta: a Mueller vezette bizottság tíz esetet vizsgált meg, amikor szóba kerülhetett az igazságszolgáltatás akadályozásának kísérlete, a Guardian azonban 11 ilyen pontot talált, ezek között szerepel az FBI igazgatójának, James Comey-nak a leváltása, Trump igyekezete arra, hogy magát Muellert is kirúgassa, illetve korlátozza annak engedélyeit, vagy az, ahogy Trump támadni kezdte egykori ügyvédjét, Michael Cohent, amikor Cohen elkezdett együttműködni Muellerrel.

Hívd fel Rod [Rosenstein igazságügyi minisztert] és mondd meg neki, hogy Mueller nem lehet különleges ügyész (…) Muellernek mennie kell

mondta Trump Don McGahn fehér házi tanácsadónak.

A miniszter azt is elmondta, hogy sem Trump kampánycsapatának munkatársai, sem egyetlen amerikai állampolgár nem játszott össze oroszokkal a 2016-os elnökválasztási kampány idején és a Mueller-bizottság nem talált bizonyítékot sem összejátszásra, sem összeesküvésre az orosz kormányzattal vagy az Internet Research Agency (IRA) nevű orosz álhírgyárral.

Barr közölte, hogy a jelentés szerkesztett változatát küldik át a kongresszusnak és ezt a változatot hozzák nyilvánosságra is, de a szerkesztésben sem a Fehér Ház, sem más nem vett részt. Hangsúlyozta azt is: bár az elnöknek erre kivételes joga lett volna, nem élt vele. Barr hozzátette: erre vonatkozó kérés sem érkezett senkitől.

A legnagyobb mértékű átláthatóságra törekedtem,

szögezte le Barr, és közölte: a nyilvánosságra hozott, és a kongresszusnak megküldött változat nem teljesen azonos, mert bizonyos információk – hírszerzési érdekeket szem előtt tartva – a minisztérium honlapján nyilvánosságra hozott változatban nem szerepelnek, de a kongresszus vezetői megkapják ezeket.

A sajtótájékoztatón a miniszter újságírói kérdésre válaszolva közölte: nem ellenzi, hogy a kongresszus meghallgassa Robert Muellert. A sajtótájékoztató után néhány perccel egyébként a képviselőház igazságügyi bizottságának vezetője, Jerry Nadler idézést küldött Muellernek, május 23-ra kérve megjelenését a meghallgatásra. Nancy Pelosi házelnök és Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője már csütörtök reggel Mueller meghallgatását sürgette.

Donald Trump a sajtótájékoztató után Twitter-bejegyzést tett közzé. „Nincs összejátszás, nincs az igazságszolgáltatás akadályozása, a játéknak vége” – írta az elnök. A Twitter-bejegyzéshez a Trónok harca című filmsorozatra emlékeztető fotót is bemásolt magáról. Sőt, egy csütörtöki fehér házi rendezvényen azt mondta, jó napja van, a jogi csapata pedig teljes győzelemként könyvelte el a jelentést.

(MTI, Guardian, CNN)

Kiemelt képünkön Robert Mueller (b) és Donald Trump, fotó: Europress/SAUL LOEB, Brendan Smialowski/AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik