Nagyvilág

A volt FBI-igazgató maffiafőnökhöz hasonlítja Trumpot

James Comey a könyvében hazug, etikátlan, egoista emberként írja le az elnököt.

James Comey Felsőbb lojalitás: igazságok, hazugságok és vezetés című önéletrajzi könyve jövő héten jelenik meg. Egy példányt azonban az AP amerikai hírügynökség megszerzett, így derült ki, hogy a tavaly májusban elmozdított FBI-igazgató egyenesen

maffiafőnökhöz hasonlítja Trumpot, azt írja róla, hogy elnöksége ego-vezérelt és a személyes lojalitásról szól.

A könyv új részleteket tár fel Comey Trumphoz fűződő viszonyáról és saját döntéseiről a Hillary Clinton elektronikus levelezését érintő vizsgálatban a 2016-os elnökválasztás előtt.

A menesztett FBI-igazgató olyan gengszterszerű alaknak írja le Trumpot, aki próbálta elmosni a bűnüldözés és a politika között húzódó vonalat, nyomást akart gyakorolni rá az orosz beavatkozás ügyében indított vizsgálatban. Comey kitart a nyilvános meghallgatásain elhangzottak és közleményeiben leírtak mellett, amelyek a Donald Trumppal folytatott megbeszéléseiről, és az elnök feddhetetlenségével kapcsolatos növekvő aggodalmairól szóltak.

James Comey: Aggódtam, hogy Trump hazudhat
Magyar idő szerint csütörtökön 16 órától tartották a volt FBI-vezér szenátusi meghallgatását.

A kötetben vannak személyes szurkálódások is, amelyek nyilvánvalóan fel fogják bosszantani az elnököt.

A két méternél is magasabb Comey például azt írja a 190 centis Trumpról, hogy azt hitte, magasabb, első találkozójukon túl hosszú volt a nyakkendője, és ragyogó félhold volt a szeme alatt, vélhetően a szoláriumban használt védőszemüvegtől. Comey azt írja az elnök legendás kézszorításáról, kíváncsi volt, valójában mekkora az elnök tenyere, de kisebb volt az övénél, és semmi rendkívülit nem tapasztalt a kézfogáskor.

A volt FBI-igazgató szerint Trump elnöksége fenyegetést jelent sok mindenre, ami az ország javát szolgálja. Azt olyan erdőtűznek írja le, amit csak a kormányzat erkölcsös politikusai fékezhetnek meg.

Keresd a nőt!

A volt FBI-igazgató könyve szerint Trump már elnöksége első napjaiban mindenáron arra próbálta rávenni az FBI-t, hogy oszlassa el a szexuális viszonyairól szóló pletykákat, mert azok zavarják a feleségét. James Comey azt írja, az elnök többször kérte, indítson vizsgálatot azoknak az állításoknak a megcáfolására, amelyek őt orosz prostituáltakkal hozták kapcsolatba. Az elnök szemlátomást így akarta megnyugtatni feleségét, Melania Trumpot.

Tavaly januárban több amerikai sajtóorgánum is közzétett egy 35 oldalas jelentést arról, hogy Oroszország az elnök lejáratására, zsarolására alkalmas információk birtokában van, mert Trump perverz szexuális aktusokban vett részt Oroszországban, amelyeket az orosz titkosszolgálat megfigyelt. Trump egy volt brit hírszerző által összeállított anyag szerint kibérelte a moszkvai Ritz Carlton hotel elnöki lakosztályát, majd több prostituáltat arra kért, hogy vizeljék le az ágyat, ahol korábban az Obama-házaspár aludt. Trump szerint az egész dosszié koholmány.

Comey szerint Trump azt mondta neki, nem is járt a moszkvai szállodában, és a vád azért sem állhatja meg a helyét, mert retteg a bacilusoktól, és semmi szín alatt nem tűrné el, hogy egymásra vizeljenek az ő társaságában lévő emberek. Az FBI volt igazgatója könyvében megjegyzi, ekkor gondolkodóba ejtette, egyáltalán hogyan merülhet fel a feleségében annak akárcsak a legcsekélyebb gyanúja, hogy a férje egymásra vizelő prostituáltakkal töltötte az idejét egy moszkvai hotelszobában.

Kiemelt fotó: Europress/AFP PHOTO/ POOL/Bullit Marquez

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik