Nagyvilág

Harmadával csökkent világszerte a kivégzések száma

Közel harmadával kevesebb embert végeztek ki tavaly mint egy évvel korábban, ami legalább egy évtizede a legalacsonyabb dokumentált szám – áll az Amnesty International friss globális jelentésében.

Miután Irán módosította a kábítószer-ellenes törvényeit, a kivégzések száma 50 százalékkal visszaesett az országban. Irak, Pakisztán és Szomália szintén sokkal kevesebb embert végzett ki tavaly.

A 2017-es 993 kivégzéshez képest 2018-ban nagyjából 690 embert öltek meg.

A kivégzések számának komoly visszaesése is bizonyítja, hogy az országok végre elkezdték felismerni, hogy a halálbüntetés nem megoldás – mondta Kumi Naidoo, az Amnesty International főtitkára.

Ami viszont rossz hír, hogy az Amnesty International adatai szerint tavaly a korábbinál több embert végeztek ki Belaruszban, Japánban, Szingapúrban, Dél-Szudánban és az Egyesült Államokban. Thaiföld 2009 óta először ismét embereket végzett ki, Maithripala Sirisena sri lankai elnök pedig bejelentette, hogy a negyven évnyi moratóriumot megszakítva folytatná a kivégzéseket – ez egy 2019 februári hirdetésből derült ki, amelyekben hóhérokat keresett.

Azt továbbra sem tudni, hogy Kínában hány embert végeznek ki évente, mert az adatok államtitoknak minősülnek, de az biztos, hogy itt a legmagasabb a kivégzések száma. Az Amnesty International szerint minden évben több ezer embert ítélnek halálra és végeznek ki Kínában. A legtöbb embert kivégző országok névsora így nézett ki 2018-ban: Kína (több ezer), Irán (legalább 253), Szaúd-Arábia (149), Vietnam (legalább 85) és Irak (legalább 52)

Lassan, de biztosan globális egyetértés kezd kialakulni, hogy teljesen el kell törölni a halálbüntetés intézményét. Az Amnesty több mint 40 éve kampányol ezért, de a küzdelem még nem ért véget, mert ebben a pillanatban több mint 19 ezer ember van halálsoron.

– mondta Kumi Naidoo.

(kiemelt kép: europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik