Nagyvilág
Health workers are seen inside the 'red zone' of an Ebola treatment centre, which was attacked in the early hours of the morning on March 9, 2019 in Butembo. - Armed men on March 9 attacked an Ebola treatment centre in the east of the Democratic Republic of Congo, killing a policeman and wounding a health worker, the authorities said. Suspected Mai-Mai rebels have attacked the Butembo ETC twice in the last two weeks. (Photo by JOHN WESSELS / AFP)

Az erőszak miatt terjed tovább az ebola

A világtörténelem második legnagyobb Ebola-járványa Kongóban eddig csaknem 740 embert fertőzött meg, a megbetegedések fele halálos. Az áldozatok 30 százaléka gyerek. Az országban dúló fegyveres konfliktusok tovább nehezítik a betegség megfékezését, egy kórházat kétszer is támadás ért, a civilek fertőzött régiókból való menekülésével pedig tovább terjed a kór.

Újra és újra fellángoló fertőzés, tomboló erőszak és rengeteg gyermekáldozat – a világtörténelem második legnagyobb ebolajárványa a Kongói Demokratikus Köztársaságban komoly kihívás elé állítja a hatóságokat, az UNICEF-et és más szervezeteket. A vírus eddig 740 embert fertőzött meg, a halálozási arány pedig igen magas, a betegek közül eddig 460-an vesztették életüket. Az áldozatok 30 százaléka gyerek. Mangina, Beni és Komanda térségében sikerült megfékezni a betegség terjedését, azonban Butembo környékén továbbra is sorra szedi áldozatait – írja helyzetjelentésében a nemzetközi szervezet.

Az egészségügyi dolgozók és a segélyszervezetek munkatársai heroikus küzdelmet vívnak az ebola ellen, a helyzetet bonyolítja, hogy Butembo térségében polgárháborús állapotok uralkodnak, több fegyveres csoport is harcol a kormányerők ellen. Mindennaposak az összecsapások, a civilek gyakran két tűz közé kerülnek, vagy célpontokká válnak.

A vírus terjedését segítik a fegyveres konfliktusok, a nagyobb embertömegek menekülése az ország más területeire és a bizalmatlanság

– mondta Dr. Gianfranco Rotigliano, az UNICEF kongói képviselője. Butembóban fegyveresek két hét alatt kétszer is megtámadtak egy ebola-kórházat, a legutóbbi rajtaütés során egy rendőr meghalt, az épületet felgyújtották.

Az érintett területeken a bizalmatlanságot növeli, hogy sokan az ebola létezését is kétségbe vonják és nem értik, miért nem búcsúztathatják el szeretteiket a szokásos szertartásokkal.

A járvány megfékezése érdekében az UNICEF 650 fős szakértőgárdát irányított Butembóba, a gyermekjogi szervezet munkatársai prevenciós programokkal, rádióműsorokkal, utcai figyelemfelkeltő üzenetekkel, házról házra járva, nagyobb összejöveteleken ismertetik meg a lakosságot a betegség megelőzésének módjaival. Eddig 10 millió emberhez jutott el a kampány, 888 iskolában fordultak meg a szakértők, akik 8146 tanárt képeztek ki.

Emellett az UNICEF és partnerei munkájának köszönhetően eddig 1,3 millió ember jutott biztonságos ivóvízhez, a munkatársak 830 családot kezeltek, 80 ezer embert oltottak be, 972 kézmosó helyet állítottak fel és közel 1000, az ebola miatt árvaságra jutott gyerekről gondoskodnak.  „Az UNICEF felszólítja mindazokat, akik erőszakot alkalmaznak az egészségügyi intézmények ellen, hogy azonnal fejezzék be tevékenységüket és a helyi közösségekkel együtt dolgozva próbálják megérteni az ebola természetét. Legyenek a megoldás részei” – jelentette ki Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. A határ közelsége miatt az ebola könnyen átterjedhet más országokra is.

A mostani a történelem második legnagyobb járványa, 2014-16 között Nyugat-Afrikában ennél is több áldozatot szedett a kór.

Nobel Peace Prize winner Denis Mukwege talks to the press at the Panzi hospital in Bukavu, in the Democratic Republic of the Congo's South Kivu province, on October 6, 2018, a day after receiving the prestigious award. - Mukwege is a crusading gynaecologist who has spent more than two decades treating appalling injuries inflicted on women in DRC and his work was the subject of an acclaimed 2015 film titled: "The Man Who Mends Women." (Photo by Alain WANDIMOYI / AFP)
A golyó pénzbe kerül, a megerőszakolás ingyen van
Nemcsak Denis Mukwegéről tud keveset a világ, hanem arról a háborúról is, amelynek az áldozatait kezeli. Kórházában több mint 85 ezer megerőszakolt nőt és gyereket gyógyítottak már, mindent látott az emberi aljasságból.

Kiemelt kép: JOHN WESSELS / AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73891306, SkultÈty DÛra szexu·lis nevelÈs oktatÛ, szexu·lterapeuta, csal·dsegÌtı, Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.