Nagyvilág

Trump két éve az elmaradt falépítéstől a mágikus gömbig

Amikor Donald Trumpot az Egyesült Államok elnökének választották, van, ami teljesen biztossá vált: őrületesen izgalmas évek következnek. A politikus nem is okozott csalódást.

Donald Trump első két éve a Fehér Házban kimerítő vágta volt: olyan gyorsan jöttek egymás után az olykor mulattató, olykor ijesztő, olykor rémisztő pillanatok, hogy a mutatványok egy részét már szinte el is felejtettük. Olyanokat, amik minden más korábbi elnöknél meghatározó elemei lennének az „elnökséget meghatározó történések” című gyűjtéseknek és listáknak.

A 2017. január 20-án történt beiktatásának kétéves évfordulójára megpróbáltuk összeszedni a legjobb pillanatokat.

De még mielőtt elmerülnénk a „covfefék” tengerében, nézzük meg, mi mindent sikerült elérnie a „káoszelnöknek”. Mert nem keveset, és az eredményekkel a konzervatívok igazán boldogak lehetnek. Trumppal a Fehér Házban ugyanis évtizedes céljaikat tudták végre megvalósítani.

Betartott ígéretek

Bár legfőbb ígéretét, a mexikói határra tervezett határfal felépítését még mindig nem sikerült teljesítenie, és jelenleg pontosan emiatt állította le részlegesen az amerikai kormányzat működését, minden republikánus elnök boldog lenne, ha annyit tudott volna teljesíteni választási programjából, mint Trump. Nem véletlen, hogy konzervatív politikusok, elemzők és kommentátorok örömmel készítik az elnök betartott ígéreteiről szóló listákat.

Az első, és talán a legfontosabb, hogy megnyerte az elnökválasztást. Nem azért, mert ezzel ő lett az elnök, hanem mert ezzel sikerült elérnie, hogy ne Hillary Clinton legyen az Egyesült Államok elnöke, amit már-már apokaliptikus veszélynek éreztek a konzervatívok, mintha a demokrata politikussal maga az ördög ülhetett volna be az ovális irodába. És már önmagában ez elég volt, hogy örüljenek.

Aztán a republikánus többségű kongresszussal a háta mögött Trump szépen elkezdte végrehajtani programját, és csupa olyan lépést tett, amit lehet, hogy a demokraták és a liberálisok gyűlöltek, de a konzervatívok mind imádtak.

A jeruzsálemi nagykövetség épület Fotó: Amit Sha’al / Sputnik/AFP

Ám ezek közül egyik sem olyan fontos ígéret, mint az Obama nevéhez fűződő társadalombiztosítási törvények eltörlése, az adórendszer reformja és bíróságok feltöltése konzervatív bírákkal. Az elsőt ugyan elbukta, a másik kettő viszont hatalmas győzelem a republikánusok számára.

2017 decemberében az adóreform megszavazása Trump első nagy törvényhozási sikereke volt. A konzervatívok régi vágya teljesült ezzel: adócsökkentést kaptak a leggazdagabb amerikaiak, és jelentősen visszavágták a vállalati adókulcsokat, amivel az amerikai nagyvállalatok súlyos milliárdokat takaríthatnak meg.

A republikánusok a legnagyobb sikert azonban az igazságszolgáltatásban érték el, a bíróságok konzervatív bírákkal való feltöltésében. A konzervatívoknak évtizedek óta a legfontosabb programja volt, hogy a szerintük a bírói székből politikai döntéseket hozó, liberálisként nyilvántartott bírákat lecseréljék, és erre Trump alatt végre lehetőségük is volt. Éltek is vele.

A republikánus többségű szenátus 83 szövetségi bírát nevezett ki, valamint két bírát az alkotmánybíróság szerepét is ellátó legfelsőbb bíróságra, miután Trump a konzervatív Federalist Society nevű szervezet ajánlására támaszkodva bírának jelölte őket. A bírák több mint 90 százaléka fehér, mindössze 24 százalékuk nő. És közös jellemző, hogy mind relatíve fiatalok, és mivel kinevezésük élethosszig tart, így évtizedekkel Trump távozása után is meghatározó lesz szerepük az amerikaiak életében.

Brett Kavanaugh főbíró és Donald Trump elnök Fotó: Jim Watson / AFP

Beteges hazudozó

Lehetne óvatosan fogalmazni, ahogy azt sokan teszik az amerikai sajtóban. Lehet olyanokat mondani, hogy elrugaszkodott a tényektől, csúsztat, ferdít, kiszínezte a tényeket, félrevezető és hamis kijelentéseket tesz, túloz, féligazságot közöl vagy nagyot mondó, de a tény az, hogy Trump rendszeresen hazudik.

Már elnökségét is egy teljesen szükségtelen hazugsággal kezdte: közölte, hogy beiktatása minden idők legnagyobb közönségét vonzó beiktatási ünnepsége volt. És még szóvivőjét is arra kényszerítette, hogy ezt szajkózza.

És azóta már olyan sok hazugság hagyta el a száját, hogy lassan már fel sem kapják rá az emberek a fejüket. Elnökként átlagosan naponta 15 hamis kijelentést tett 2018-ban, és elnöksége kezdete óta több mint 7600 hazugság hagyta el a száját.

Emellett szembeszökőek autoriter hajlamai.

  • Az Egyesült Államok hadseregére, és az amerikai tábornokokra úgy hivatkozott, mint „az én hadseregem és az én tábornokaim”.
  • Heteken át komolyan foglalkozott egy katonai parádé (minden diktátor kedvenc látványossága) megszervezésével.
  • Rendszeresen dicséri a világ különböző autoriter és tekintélyelvű vezetőit, valamint diktátorait.
  • Kijelentette, hogy szerinte elnökként joga van arra, hogy elnöki kegyelemben részesítse saját magát, ha a bíróságok esetleg bűnösnek találnák valamilyen törvénysértésben.
  • Az általa kinevezett legfelsőbb ügyésztől (egyben igazságügyi miniszter) azt várta, hogy védje meg őt az ügyészségi nyomozásoktól.
  • Utasítani akarta a legfelsőbb ügyészséget, hogy kezdjenek nyomozásokat politikai ellenfelei ellen.
  • Folyamatosan támadja, és megpróbálja aláásni a sajtót, ami minden diktátorjelölt első és legfontosabb feladata.
  • Folyamatosan támadja, és megpróbálja aláásni az igazságszolgáltatást, ami minden diktátorjelölt második legfontosabb feladata.

Mindezek ellenére, a demokraták és liberálisok legrosszabb rémálmai nem valósultak meg. Úgy tűnik, hogy az amerikai politikai rendszerbe beépített fékek és ellensúlyok egyelőre állják az erősen autoriter hajlamokkal rendelkező elnök támadásait.

Az amerikai sajtónak meg egyenesen jót tett Trump elnöksége. Az újságírók a Watergate-botrány óta nem látott lelkesedéssel ellenőrzik a hatalmat, miközben közönségük és olvasótáboruk csak nőtt, csakúgy, mint a bevételeik.

Az igazságszolgáltatás pedig nem riadt vissza attól, hogy Trump és családja, valamit közeli munkatársai ellen vizsgálódjanak. Vizsgálják korábbi pénzügyeit, alapítványát bezárták az ott talált törvénytelenségek miatt, elővették gyanús adóügyeit, korábbi ügyvédjét pedig börtönbe csukták, egyebek mellett az elnökválasztás alatt elkövetett törvénysértések miatt.

És ott van még Robert Mueller különleges ügyész nyomozása: ő lassan már két éve vizsgálja a Trump-kampány orosz kapcsolatait, és tucatnyi ember, köztük kampányfőnöke ellen emelt vádat.  Trump ugyan megpróbálta kirúgatni, de nem végül nem járt sikerrel.

Robert Mueller Fotó:Alex Wong/Getty Images

Covfefe – a valaha volt legszórakoztatóbb elnök

Mindezek mellett kétségtelen, hogy még soha nem volt ilyen szórakoztató elnöke az Egyesült Államoknak, aki még George W. Bushnál is több alkalmat adott arra, hogy kinevethessék az emberek a világ egyik leghatalmasabb vezetőjét.

Olyan sokat, hogy egy részüket már biztosan mindenki el is felejtette. Íme, néhány a csodálatos gyöngyszemek közül, amikkel megörvendeztette a világot.

A lábára ragadt WC-papírral szállt fel az Air Force One-ra.

Küzdelme az esernyővel, szintén az Air Force One lépcsőjén.

A Mágikus Gömb

A pillanat, amikor a napfogyatkozás idején védőszemüveg nélkül nézett bele a napba.

Trump megtette azt az egy dolgot, amit nem szabad napfogyatkozáskor
Megfelelő szemüveg nélkül nézett az égre.

Amikor begyalogolt II. Erzsébet királynő elé a díszőrségi szemle közben.

Amikor kiröhögték az ENSZ közgyűlésén.

A kaliforniai erdőtüzek idején kijelentette, a pusztítást meg lehetett volna előzni az erdők gereblyézésével.

Trump felgereblyéztetné az erdőket, de ezt nem a finnektől tanulja majd meg
Finnország valóban kiemelkedően teljesít az erdőtüzek megelőzésében, de nem azért, mert ott takarítják a talajtakarót. Ráadásul példát se nagyon vehetne róluk Kalifornia, mert a két területnek teljesen más a klímája.

Majd nem tudta a leégett város nevét, amikor odalátogatott.

A legendás „covfefe”, a szó, amit egy Twitter-üzenetben írt le, és senki sem tudta, hogy mit jelent, mert ilyen szó nem létezik.

Covfefe: elszabadult a pokol Trump értelmetlen tweetje után
A #covfefe hisztérikusan vicces műalkotásokat eredményez, és úgy tűnik, nincs megállás.

Az F-35-ös lopakodó vadászgépről azt hiszi, hogy valóban láthatatlan.

És persze ott van még a legendás kamionvezetés a Fehér Háznál, amikor egy ötéves kisfiú izgalmával ült a volán mögé, eljátszva, ahogy vezeti.

Kiemelt kép: Win McNamee/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik