Nagyvilág

Trump döntése az egész világot felháborította

A kanadai kormány sajnálkozik amiatt, hogy az amerikai elnök az iráni atomegyezmény felmondásáról döntött, Japán pedig szoros figyelemmel követi a döntés hatását.

A Közös Átfogó Cselekvési Terv szigorú, eddig példa nélküli nemzetközi ellenőrzés alá vonta az iráni atomprogramot

– hangsúlyozta Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter egy közleményben. Emlékeztetett arra, hogy két héttel ezelőtt a Hetek országcsoportja (G7), benne az Egyesült Államokkal megállapodott, hogy biztosítani fogják, hogy az iráni atomprogram kizárólagosan békés természetű legyen.

Kanada a hatékony normákra alapozott nemzetközi rendet támogatja, és úgy véli, hogy JCPOA-ra szükség van ahhoz, hogy megakadályozzák, hogy Irán atomfegyvert fejlesszen ki

– írta a külügyminiszter.

Tokióban Kono Taro külügyminiszter közölte, hogy Japán szoros figyelemmel követi, hogy milyen hatása lesz az amerikai elnök döntésének. Közölte azt is, hogy országa tárgyalásokat fog folytatni az érintett országokkal a megállapodás fenntartásáról.

Önös érdek

Az orosz külügyi tárca szerint pedig az Egyesült Államok önös érdekből cselekedett.

Különösen aggasztó, hogy az Egyesült Államok újfent az államok többségével szembe menően, kizárólag önös érdekből, a nemzetközi jogot durván megsértve cselekedett, amikor felmondta az iráni atomprogramról szóló 2015-ös egyezményt

– közölte kedden az orosz külügyminisztérium.

A külügyi tárca szerint Oroszország mélyen csalódott Donald Trump amerikai elnök döntése miatt, hogy egyoldalúan felmondja a megállapodást és visszaállítja a korábbi szankciókat Irán ellen.

A Közös átfogó cselekvési terv nem kizárólag az Egyesült Államok érdeme, hanem az egész nemzetközi közösségé, amely ismételten megerősítette, hogy érdekelt az egyezmény megőrzésében, annak hosszú távú, következetes megvalósításában a nemzetközi, valamint regionális béke és biztonság, illetve az atomfegyverek elterjedését akadályozó nemzetközi rendszer megerősítése érdekében

– húzta alá a minisztérium.

Ürügy

A közlemény hangsúlyozta, hogy a május 8-i döntés újabb bizonyítéka annak, hogy Washington képtelen tárgyalásokat folytatni, és mutatja azt is, hogy az amerikai fenntartás Irán teljesen törvényes nukleáris tevékenységével szemben mindössze ürügy a politikai számlák rendezésére.

Oroszország továbbra is aktívan azon lesz, hogy fejlessze kapcsolatait Iránnal, valamint a politikai párbeszédet Moszkva és Teherán között. Mindemellett kész az úgynevezett atomalku többi részes államával is a további együttműködésre.

A tárca szerint Washington intézkedésével megsértette a többhatalmi megállapodást. Moszkva ezzel összefüggésben felhívást intézett atomszerződés végrehajtásában illetékes bizottsághoz, hogy tüzetesen vizsgálják meg az Egyesült Államok kilépésével előálló helyzetet.

Az orosz külügyminisztérium emellett úgy értékelte, hogy Trump döntésével aláásta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez  fűzött nemzetközi bizalmat is, hiszen a szervezet az utóbbi években ellenőrzései során rendre megerősítette, hogy az iszlám köztársaság teljesíti vállalásait.

Obama: Komoly hiba az iráni atomalku felmondása
Anélkül, hogy Irán bármiképpen is megsértette volna a megállapodást.

(MTI, kiemelt kép: Europress/Martin H. Simon/CNP) 

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.