Nagyvilág

Nem is olyan biztos, hogy lesz brexit

A brit külkereskedelmi miniszter szerint ha a parlament januárban nem fogadja el a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről elért megállapodást, akkor nem sokkal haladná meg az 50 százalékot annak az esélye, hogy az Egyesült Királyság a brexit jövő márciusban esedékes időpontjában valóban kilép az Európai Unióból.

Liam Fox, a kormányzó Konzervatív Párt brexitpárti táborának tagja a The Sunday Times című lapnak kijelentette: akkor lehetne 100 százalékos esélyűnek tekinteni a márciusi kilépést, ha a londoni alsóház megszavazza a brit kormány és az EU között november végére létrejött megállapodást. Ellenkező esetben viszont a márciusi kilépés esélye nem feltétlenül nagyobb 50 százaléknál, bár szerinte ez a brit EU-tagságról rendezett népszavazás résztvevőinek elárulása lenne.

Az elmúlt hetekben Theresa May miniszterelnök is több nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy ha az alsóház nem fogadja el a brexit feltételeiről szóló megállapodást, az annak a kockázatával járna, hogy

Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, vagy egyáltalán nem lesz brexit.

A brexit feltételrendszeréről szóló egyezmény jóváhagyásához egyelőre nincs meg a többség a londoni alsóházban, elsősorban a tory frakció keményvonalas brexitpárti táborának ellenállása miatt. E frakciócsoport azt a tartalékmegoldást ellenzi a leghevesebben, amely az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállításának elkerülését szolgálná. E szerint az Egyesült Királyság és az EU vámuniós viszonyrendszerben marad, ha nem sikerülne időben olyan szabadkereskedelmi megállapodást kidolgozni, amely a határellenőrzés felújítását feleslegessé tenné.

A kilépési megállapodásról a londoni alsóháznak december 11-én kellett volna szavaznia, de May előző nap január harmadik hetére halasztotta a voksolást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik