Nagyvilág

Strasbourgból szólították fel Ádert, hogy ne írja alá a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt

Áder János államfőhöz fordult pénteken az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a közigazgatási bírósági rendszer tervezett létrehozása ügyében, arra szólítva fel a köztársasági elnököt, hogy aláírás helyett küldje vissza az Országgyűlésnek a héten elfogadott, erről szóló törvénycsomagot.

Dunja Mijatovic az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: komoly kérdéseket vet fel a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban, hogy a jogszabály értelmében az igazságügyi miniszternek erős befolyása lenne a közigazgatási bíróságok felett.

Sajnálatos, hogy a magyar kormány és a parlament nem várta meg a Velencei Bizottság véleményét, mielőtt elfogadták az igazságügyi miniszter által kezdeményezett törvénycsomagot. Az intézkedésről szóló társadalmi vita meglehetősen korlátozott volt

– írta az emberi jogi biztos.

Mijatovic felszólította a köztársasági elnököt, hogy küldje vissza a csomagot a parlamentnek, így lehetővé téve annak alapos felülvizsgálatát.

Hozzátette, az ügyet fel fogja vetni a magyar hatóságok képviselőivel folytatott tárgyalásain.A szerdán elfogadott kormányzati előterjesztés értelmében 2020-tól Magyarországon önálló, kétszintű bírósági rendszer áll fel, amely a közigazgatási ügyekben fog eljárni. A jogszabály bírálói szerint a bírák miniszteri kinevezése függő helyzetet teremt, amelynek nyomán kézi vezérlésű törvényszékek fognak létrejönni.

Gulyás: 2020-tól indulnak a közigazgatási bíróságok
A jelenlegi tervek szerint Esztergomban lesz a központ, Patyi András székhelye.

Jövő héten ül neki Áder

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) a közigazgatási bíróságokról szóló törvény alkotmányossági vizsgálatát a jövő héten végzi el, tekintettel arra, hogy az Országgyűlés a szerdán elfogadott jogszabályt még nem küldte meg az államfőnek, tájékoztatta a hivatal az MTI-t.

Közleményük szerint Áder János köztársasági elnök, ahogy az elmúlt hat év során minden esetben, most is eleget téve az alaptörvényében lefektetett jogainak és kötelezettségeinek, kellő körültekintéssel vizsgálja meg a közigazgatási bíróságokról szóló törvény alkotmányosságát.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik