Közélet

“Az ellenzék ma végre nem volt ciki”

A rendszerváltás óta példátlan módon az ellenzék közösen próbálta megakadályozni azt, hogy a fideszes többségű parlament megszavazzon több fontos törvényt, például a Munka Törvénykönyve módosításáról, vagy a közigazgatási bíróságok létrejöttéről.

Tóth Csaba politológus ezzel kapcsolatban azt írta szerdai Facebook-bejegyzésében, hogy nem történt volna meg a mai nap, ha a Fidesz nem kényelmesedett volna el, és hajlandó lett volna végighallgatni és egyenként végigszavazni az ellenzék által benyújtott közel 3000 módosított.

Az ellenzék ma végre nem volt „ciki”.

Igaz, tette hozzá, egy ilyen akció még nem teszi vonzóvá az ellenzéket, de régen lehetett olyat látni, hogy az ellenzéki képviselők emelt fővel küzdenek valamiért.

Az ellenzékkel kapcsolatos lélektani változás lehet a mai nap legfontosabb eredménye: a parlamenti pártok ma megfeleltek választóik elvárásának hogy „végre csináljanak valamit”.

A mai akcióból az is látszik, hogy a jó összefogás működik, vagyis ha az ellenzék ad egy közös nevet az akciónak, részben koordinálja a feladatokat és senki nem akarja azt látványosan megnyerni.

Tóth Csaba hozzátette azt is, hogy az ellenzék fő ereje balról jött, az akciók arcává főleg az MSZP-Párbeszédes politikusok, illetve Szél Bernadett vált, az Facebookon pedig Tordai Bence közvetítette az ülést.

A parlamentarizmus jövőjéről azonban a kormányzati reakció dönt.

Ha a Kövér által fenyegetően emlegetett „következmények” lesznek dominánsak, és a Fidesz megpróbál komolyabb anyag, büntetőjogi vagy mandátumot érintő szankciót bevetni, az biztosan az ellenzék radikalizálódásával jár majd.

Amennyiben a kormányoldal elengedi a mai akciókat, amire Tóth szerint Orbán Viktor higgadtsága utalhat, az növelheti a parlament és a parlamenti viták szerepét a következő években.

Gyorselemzés a mai parlamenti akcióról1. Nincs a mai nap a Fidesz elkényelmesedése nélkül. Az első parlamenti…

Közzétette: Tóth Csaba – 2018. december 12., szerda

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik