Nagyvilág
Britain's Prime minister Theresa May attends a religious ceremony to mark the 100th anniversary of the World War I (WW1) Battle of Amiens, at the Cathedral in Amiens, France, August 8, 2018.  
The Battle of Amiens sounded the start of the Hundred Days Offensive on the Western Front, which led to the Armistice in November 1918.  / AFP PHOTO / POOL / Sebastien COURDJI

Nem indul a következő választáson a brit miniszterelnök, de legalább nem ma bukott meg

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2018. 12. 12. 22:07

Korábban a témában:

Hangos asztalcsapkodással és éljenezéssel ért véget az a zártkörű szavazás, amelyen a brit konzervatív párt tagjai arról döntöttek, hogy továbbra is Theresa May maradjon-e Nagy-Britannia miniszterelnöke.

Az eredményt hivatalosan szerda késő este közölték: túlélte a bizalmatlansági szavazás. Azt azonban már korábban tudni lehetett, hogy a legtöbb tory szerint sikeres volt a miniszterelnök beszéde, és már a szavazás előtt támogatták annyian nyíltan, hogy miniszterelnök maradhasson.

Theresa May közvetlenül az asztalcsapkodás előtt több képviselő szerint bejelentette, hogy a következő választáson már nem ő fogja vezetni a brit konzervatív pártot. Mivel a párt vezetője a miniszterelnök-jelölt is, ezért egyértelmű, hogy May ezzel azt is bejelentette, hogy még a választás előtt le fog mondani a miniszterelnöki posztról.

A következő választások

Ezzel persze nem most kell még számolni, a következő választások ugyanis csak 2022-ben lesznek, tehát May még évekig a posztján maradhat, és akár a teljes Brexitet is levezényelheti. Azért lesznek csak 2022-ben választások, mert May első nagy politikai válsága pont abból volt, hogy miután kinevezték miniszterelnöknek, előrehozott választást íratott ki, hogy biztosabb parlamenti többséget szerezzen a Brexit-népszavazáson született döntés végrehajtásához.

De ennek az ellenkezője történt. May és a toryk többsége biztos volt a parlamentben, de a választásokon csúnyát buktak, és csak egy észak-ír konzervatív párttal közösen tudtak kormányt alakítani. Ez a párt, a DUP, viszont nemrég kilépett a koalícióból, mert jelezték, hogy May Brexit-terve nem felel meg nekik, így a toryk már kisebbségből kormányoznak.

May ellen kedden hívott össze bizalmatlansági szavazást a konzervatív frakció egy része. A hivatalos szabály szerint a 315 fős frakció legalább 15 százalékát jelentő képviselőnek kell aláírnia egy papírt, amelyet eljuttatnak az ezért felelős bizottságnak. Persze tétje is van a dolognak, mert ha a bizalmatlansági indítvány elbukik, akkor egy teljes évig nem támadható meg ezzel az eljárással újra a miniszterelnök, hogy ne induljon naponta hasonló eljárás.

Következmények

May a bizalmi szavazást túlélte ugyan, de ez több dolgot is jelent következményként számára. Az első az, hogy el kell fogadtatnia a Brexit-tervet a parlamenttel. Erről a hét elején szavaztak volna, de Maynek nem voltak meg a szavazatai, ezért egyszerűen elhalasztotta a szavazást. Ahhoz, hogy meglegyenek a szavazatai, kénytelen lesz úgy módosítani a tervet, hogy az az észak-ír DUP-nak is megfeleljen.

Ez azt jelenti, hogy a Brexit-terv tárgyalásának egyik legkomolyabb akadálya kerül elő újra, az észak-ír határ ügye. Mivel Írország tagja marad az Európai Uniónak, Észak-Írország viszont Nagy-Britanniával együtt kilép, valahogy meg kell egyezni arról, mi legyen a két ország közötti jelenleg nyitott határokkal. Ez egy érzékeny téma, mert a nyitott határok egyenesen tehetőek felelőssé azért, hogy az észak-ír konfliktus rendeződött, és megszűnt a két ország közötti vallásháború. Ezért a határok bezárása azzal fenyegetne, hogy ez a konfliktus újraéled.

Ha viszont nyitva maradnak a határok, akkor az EU közös piaca kerül veszélybe, mert Nagy-Britannián keresztül simán hozzá lehet majd férni a schengeni zónához. Ez a kérdés eddig is nagyon sok fejfájást okozott a Brexit-tárgyalóknak, és ezentúl is azt fog.

Kevés esély van az újabb népszavazásra

May megerősítése még kevésbé teszi valószínűvé, hogy újabb népszavazás jöhet a Brexitről, amelyben nagyon sokan reménykedtek a kilépést ellenzők közül, főleg azután, hogy az Európai Bíróság kimondta, hogy az ötös cikkely, vagyis a kilépésről szóló értesítés visszavonható. A toryk viszont most a gyakorlatban arra hatalmazták fel Mayt, hogy vezesse le a kilépést, és utána álljon félre.

Ettől persze egyáltalán nem biztos, hogy Theresa May miniszterelnökként túléli a következő pár hónapot. Ha a Brexit tárgyalásai, vagy a szavazás nem úgy sikerül, ahogy a toryk, vagy a DUP szeretné, May könnyen arra kényszerülhet, hogy mégis lemondjon, hiába erősítették meg a miniszterelnöki posztban. May azt ígérte, január 21-ig rendezi a brexit-terv ügyét, a megfelelő kiegészítésekkel, amelyeket az EU-nak is jóvá kell hagynia (a jelenlegi tervet egyébként jóváhagyták, ez csak a briteknek nem sikerült).

A britek kilépése az EU-ból továbbra is bonyolult kérdés marad, és egyszerűen senki nem tudja, mi fog történni. Azért nem, mert az Európai Unióból a jelek szerint csak úgy lehet kilépni, ahogy azt az EU akarja. A britek kerestek egy jobb alkut az EU-val, amiről lassan kiderül, hogy nem létezik, hiszen az eddigi alku volt a jobb alku. Nagy-Britannia az EU tagjaként is jelentős kivételeket élvezett a többi tagállamhoz képest, például a saját valutáját, és jelentős visszatérítéseket az uniós büdzséből.

Március végéig viszont mindennek el kell dőlnie, mert akkor jár le a kilépésre adott határidő. Ha nem lesz új miniszterelnök, és a britek nem akarnak egyezmény nélkül kilépni, akkor ki kell tolni a határidőt, vagy visszavonni az értesítést. Mindkettőre kevés az esély.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.