Nagyvilág
Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)

Pusztul a baloldal, jönnek fel a zöldek

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2018. 10. 15. 18:05

Nem a keresztényszocialisták bukták a legnagyobbat, a szélsőjobb viszont végre szélsőjobb lett. A legfontosabb tanulságok a bajor választásról.
Korábban a témában:

A német politika gyakorlatilag hónapok óta a vasárnapi bajorországi választásról szólt. Sőt, azt se nagy bátorság kijelenteni, hogy a teljes európai politika erről a vasárnapról szólt egy ideig.

Nézzük, mik lettek az eredmények. Az eddig kormányzó, és a bajor politikát a második világháború óta meghatározó CSU nagyot bukott. A német kormánypárt úgy néz ki, hogy Angela Merkel pártja, a kereszténydemokrata unió (CDU) minden német szövetségi tagállamban állít jelölteket, kivéve Bajorországban. Ott a CDU testvérpártja, a keresztényszocialista unió indul. Ez a két párt alkotja a jobboldali szövetségi kormánypártot, a CDU/CSU-t. Ez a rendszer hét évtizeden keresztül működött, de mostanában nagyon úgy néz ki, hogy vége lehet. A CSU a legutóbbi választáson még 47,7 százalékkal szerzett abszolút többséget, most viszont csak 37,2 százalékot kapott, ami története második legrosszabb eredménye.

A második helyen a zöldek végeztek 17,5 százalékkal, ez hatalmas előrelépés, öt év alatt majdnem megduplázták a támogatottságukat. A CSU-tól jobbra két párt jutott be a parlamentbe. Az egyik a Szabad Választók Pártja, 11,6 százalékkal, a másik pedig a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD), 10,2 százalékkal. A szociáldemokrata SPD hatalmasat bukott, 9,2 százalékot szerzett, miközben a legutóbbi választáson még a második legnagyobb párt volt. Bejutott a bajor parlamentbe a liberális, de migrációellenes szabaddemokrata párt, az FDP is, a szélsőbalos Linke viszont nem ugrotta meg az ötszázalékos küszöböt.

A legnagyobbat a baloldal bukta

Az egyik fontos tanulsága a választásnak, hogy nem a CSU bukta a legnagyobbat. A bajorok készültek a nagy zakóra, de szerencséjükre a végeredmény valamivel jobb lett, mint amit egyes felmérések mutattak. Az SPD viszont szinte a megszűnés szélére került Bajorországban. A baloldali párt 2013-ban még 20 százaléknál is többet szerzett, országosan pedig jelenleg is tagja a nagykoalíciónak. De épp a Merkellel kötött nagykoalíció, ami elkezdte őket felszámolni.

German Interior Minister Horst Seehofer leaves the stage after speaking to supporters after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Horst Seehofer
Fotó: Christof Stache / AFP

Egész Európában azt a tendenciát lehet észrevenni, hogy a Tony Blair-i mintára létrejött baloldali ernyőpártok meggyengültek. A brit Munkáspártot is csak az mentheti meg az összeomlástól, hogy Jeremy Corbyn elnöksége óta sokkal határozottabban lett balos, mint évtizedek óta bármikor, és hogy a toryk még náluk is szerencsétlenebbül kormányoznak.

A szocdemek már a Bundestag-választások után is azt érezték, hogy ki kell lépniük a nagykoalícióból, mert szövetségi szinten is nagyot gyengültek. De végül nyert a stabilitás igénye, ami Németországban nem lebecsülendő politikai reflex, és az SPD belement egy újabb nagykoalícióba. De az, hogy az SPD tökéletesen elvesztette a karakterét, miközben a Merkel-kormány összes vélt vagy valós hibájáért ugyanúgy vállalja a felelősséget, a megszűnés szélére sodorta őket.

Ralf Stegner, az SPD elnökhelyettese most ki is mondta, újra kell gondolni a kormányzást.

Nincs ok arra, hogy mindenáron ragaszkodjunk a nagykoalícióhoz.

A szélsőjobb végre szélsőjobb lett

A CSU valamivel jobbra állt eddig is, mint Merkel CDU-ja, de alapvetően a szélsőjobbtól a liberális-konzervatívokig fedte le a bajor politika jobb oldalát. A 2015-ös menekültválság és az azóta tartó politikai hisztéria viszont elérte, hogy a határozott szélsőjobb leváljon a CSU-ról, amivel a párt jelentős bázist vesztett.

A Szabad Választók nevű párt furcsa alakulat, olyasmi, mintha a CSU jobbszárnya lenne, de messze nem annyira agresszívan menekültellenesek, mint mondjuk az AfD. Így a jelenleg centrista CSU és a szélsőjobboldali AfD között helyezkednek el, de sokkal erősebb fókusszal a helyi ügyeken, mint bármelyik másik párt.

13 October 2018, Thuringia, Arnstadt: AfD spokesman Bjoern Hoecke delighted about his successful election to the top candidate position for the 2019 state elections at the state party conference of AfD Thuringia. The ballot took an unusually long time. Photo: Arifoto Ug/Michael Reichel/dpa
Bjoern Hoecke AfD
Fotó:Arifoto Ug/Michael Reichel/dpa/AFP

A tippek szerint az Alternatíva Németországért pont azért nem teljesített olyan jól Bajorországban, mint máshol, mert ott volt a Szabad Választók, hogy lecsatolja róluk a kevésbé határozottan szélsőjobboldali, de az eurózóna mentőcsomagjait ellenző és keményebb határőrizetet akaró szavazókat.

A Szabad Választókat érdemes komolyabban venni, mint az AfD-t, ugyanis jó eséllyel ők lesznek a kormánykoalíció másik tagja. A CSU egyedül nem tud kormányozni, de a Szabad Választókkal együtt már megvannak a szükséges mandátumaik.

Zöld forradalom

A bajor választás másik nagy tanulsága, hogy a Zöldek kétszer annyi szavazatok szereztek, mint a legutóbbi választáson. Sok jel utal arra, hogy ez egy általánosabb tendencia lehet majd az EP-választáson is, és a zöld, valamint egyes – nevükben nem is feltétlenül – liberális pártok még jobban megerősödhetnek majd, mint a szélsőjobb. A legtöbb várakozás szerint az EP liberális frakciója, az ALDE lesz a választás legnagyobb nyertese, már csak azért is, mert ide ülhet majd be Emmanuel Macron En Marche nevű pártja.

BERLIN, GERMANY - OCTOBER 02: (From L to R) Germany's Minister of Work and Social Affairs Hubertus Heil, Germany's Economy and Energy Minister Peter Altmaier and German Interior Minister Horst Seehofer present the German government's framework on immigration policy for skilled workers at a press conference on October 2, 2018 in Berlin, Germany.  Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency
A bevándorlóellenes retorika véreztetheti ki Orbán bajor szövetségesét
Bajorország vasárnap választ, és úgy tűnik, a hatalmon lévő keresztényszocialistáknak nem volt jó ötlet szinte csak a migrációval foglalkozni az elmúlt években.

A bajor választás előtt például az emberek harmada fontos ügynek nevezte a migrációt, miközben az éghajlatváltozást már a választók fele tartotta fontosnak. A zöldek pedig több német tagállamban is szerepet játszanak a kormányzásban, és Bajorországban sincs teljesen kizárva a koalíció lehetősége.

Robert Habeck (C), co-leader of Green party and Anton Hofreiter (R) parliamentary group co-leader of the Green party Anton Hofreiter celebrate with their supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Robert Habeck és a zöldek ünnepelnek
Fotó: Odd Andersen / AFP

Merkel egy darabig elfoglalt lesz

Már a választásokhoz felvezető hónapokat is az a harc uralta, amelyet Horst Seehofer, a CSU vezetője vívott Merkellel Berlinben, azért, hogy kicsit elszeparálja magát a kancellár menekültbarát politikájától. Ez nem igazán sikerült, pedig Seehofer tényleg mindent megtett, Merkelt még egy olyan EU-csúcsba is belekergette, ahol kétoldalú megállapodásokat kellett kötnie, hogy a CSU maradjon a kormánykoalícióban. Perszer az a CSU-nak se lenne jó, ha szakadna a pártszövetség, mert akkor a CDU is indítana jelölteket Bajorországban, ami még jobban elaprózná a centrumba sodort párt támogatottságát.

Seehofer és a CSU miniszterelnök-jelöltje, Markus Söder egymással is harcoltak a választások előtt, és még hónapokig tarthat majd, mire meg tudnak egyezni abban, hogy kinek a hibája lett ez az eredmény. Addig pedig kevés esély van arra, hogy Németország szövetségi kormánya kormányozni is tudjon.

BERLIN, GERMANY - OCTOBER 02: (From L to R) Germany's Minister of Work and Social Affairs Hubertus Heil, Germany's Economy and Energy Minister Peter Altmaier and German Interior Minister Horst Seehofer present the German government's framework on immigration policy for skilled workers at a press conference on October 2, 2018 in Berlin, Germany.  Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency
A bevándorlóellenes retorika véreztetheti ki Orbán bajor szövetségesét
Bajorország vasárnap választ, és úgy tűnik, a hatalmon lévő keresztényszocialistáknak nem volt jó ötlet szinte csak a migrációval foglalkozni az elmúlt években.

Kiemelt kép: AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.