Nagyvilág

Orbán bajor szövetségesei óriásit buktak, de így is nyertek

Csaknem 9,5 millió bajor választópolgár szavazott kedden és bár a Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vezette Keresztényszociális Unió (CSU) megkapta a szavazatok többségét, rendkívül rosszul teljesített. A hétfőre virradóra közzétett, hivatalos előzetes végeredmény szerint Seehofer pártja 37,2 százalékon végzett, ez CSU történetének második legrosszabb eredménye. A 2013-as, legutóbbi választáson a CSU 47,7 százalékkal diadalmaskodott.

  • A Zöldek a második helyre futottak be, Bajorországban először értek el kétszámjegyű eredményt 17,5 százalékukkal, ez szövetségi szinten is a negyedik legjobb eredményüknek számít.
  • A CSU-tól jobbra álló tartományi párt, a Szabad Választók (FW) 11,6 százalékukkal megelőzték a bevándorlásellenes  Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártot, ami a szavazatok 10,2 százalékát kapta meg.
  • Csak az ötödik legerősebb pártnak számít az SPD (Szociáldemokrata Párt), 9,7 százalékos eredménnyel, míg a 2013-ban a második legtámogatottabb pártnak számítottak 20,6 százalékukkal. Ez a legrosszabb eredmény az SPD bajorországi szervezetének történetében.
  • Az FDP (Szabad Demokrata Párt) 5,1 százalékos arányával éppenhogy elérte az 5 százalékos bejutási küszöböt, míg a Baloldal nevű párt már biztosan kimarad a törvényhozásból 3,2 százalékos támogatottságával.

A tartományi gyűlésnek az eddigi 180 helyett 205 tagja lesz. A CSU frakciójához 85 képviselő tartozik, a Zöldek képviselőcsoportja 38 tagból áll, a Szabad Választóknak 27, az AfD-nek és az SPD-nek egyaránt 22, az FDP-nek 11 mandátum jut. A részvételi arány az előzetes adatok alapján 72,4 százalék volt, jelentősen emelkedett az öt évvel ezelőtti 63,6 százalékhoz képest.

A bajor tartományi alkotmány alapján az öt évre megválasztott új Landtagnak legkésőbb a választás utáni 22. napon, vagyis november 5-én meg kell alakulnia, és működésének első hetében miniszterelnök-választást kell tartania. Az új bajor kormány így legkorábban november 12-én alakulhat meg. A 2018-as bajorországi választásokon 18 párt és választói csoport összesen 1923 jelöltet indított.

Seehofer: Megkaptuk a felhatalmazást

Horst Seehofer vasárnap este, az exit poll eredmények közlése után azt mondta: pártja megkapta a felhatalmazást a bajor választóktól a kormányzás folytatására. A CSU választási központjában tett vasárnap esti nyilatkozatában kiemelte, hogy pártja nem ért el jó eredményt, és ennek okait fel kell dolgozni, de a következő időszakban egységesen és teljes erővel a választóktól kapott felhatalmazás megvalósítására, a kormányalakításra kell összpontosítani. Leszögezte, hogy nem kíván lemondani pártelnöki tisztségéről. Szerinte senki sem vonhatja ki magát a felelősség alól, de

együtt folytattuk a kampányt, együtt határoztuk meg a témáit, és a vitákat is együtt folytattuk, különösen a bevándorlás jogi szabályozásárólszóló vitát.

Markus Söder tartományi miniszterelnök, a CSU kampányának vezetője a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy valamennyi polgári párttal hajlandóak tárgyalni a kormányalakításról, azonban a CSU-tól jobbra álló AfD-t nem sorolja a polgári erők közé és kizárja az együttműködést vele.

(Welt, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik