Nagyvilág

Kezdődik a Mol-vezér büntetőpere Horvátországban, szorítja az idő a bíróságot

Ma kezdődik Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elleni büntetőper a Zágráb Megyei Bíróságon – értesült a 24.hu. A bíróság – megerősítve információinkat – arról adott tájékoztatást, hogy az ügyben az első meghallgatást tartják a szerdai tárgyalási napon.

A magyar üzletembert azzal vádolja a horvát ügyészség, hogy több millió euró kenőpénz kifizetéséről gondoskodott Ivo Sanader volt horvát kormányfő részére 2009-ben, hogy a magyar olajipari társaság kisebbségi tulajdonosként megszerezhesse az irányítói jogokat az INA horvát olajipari cég felett – a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. és Hernádi Zsolt az elmúlt években következetesen visszautasította a horvát hatóságok által megfogalmazott vádakat.

Ivo Sanader egy tárgyaláson a zágrábi bíróságon 2012 novemberében
Fotó: Hrvoje Polan / AFP

A Zágráb Megyei Bíróság, illetve Ivo Sanader ügyvédjének tájékoztatása alapján a bíróságnak nincs sok ideje a most induló eljárásra, ugyanis a késlekedések miatt kifuthatnak az időből.

A perben 2019 júliusa előtt ítéletet kell hoznia a bíróságnak, különben elévül az ügy. Ha viszont addig születik elsőfokú ítélet, akkor további két évvel meghosszabbodik a határidő.

A horvátországi eljárás a magyar üzletember távollétében zajlik, mivel Hernádi önszántából nem tett eleget az idézésnek, a horvátok pedig hiába kértek átadását a magyar bíróságtól az európai elfogatóparancs keretében. A Fővárosi Törvényszék döntését azzal indokolta, hogy az elfogatóparancsot ugyanabban az ügyben adták ki, amely miatt korábban már a magyar ügyészség is vizsgálódott, és amely eljárást végül bűncselekmény hiányában 2012. január 20-án megszüntették.

Ugyanakkor a horvát hatóságoknak ezzel kapcsolatban az volt az álláspontjuk, hogy a két országban zajló eljárások között nem lehet egyenlőségjelet tenni azért, ugyanis előbbiben Hernádi terhelt, míg az utóbbiban csak tanúként szerepelt. Később Magyarországon a Mol vezérigazgatója ellen egyébként egy pótmagánvádas eljárás is indult, amelyben a vád nagyjából azonos volt a horvát eljárásban szereplővel. Ebben az ügyben 2014 májusában a Fővárosi Törvényszék azonban részben megszüntette az eljárást, részben pedig felmentette Hernádit a vádak alól.

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója az ellene vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult per másodfokú tárgyalásán a Fõvárosi Ítélőtáblán 2014. december 3-án.
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Ennek azért van jelentősége, mert a Zágráb Megyei Bíróság továbbra is várja a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyeket 2017 májusában tettek fel az Európai Unió Bíróságnak.

A többi közt azt, hogy nem sértett-e uniós jogot az, ahogyan Magyarország, illetve több uniós állam – Németország és Ausztria – is elutasította vagy figyelmen kívül hagyta a Mol elnök-vezérigazgatója ellen Horvátországban kiadott európai elfogatóparancsot. 

Továbbá ténylegesen fennáll-e a kétszeres eljárás alá vonás tilalma, amire a magyar üzletember ügyvédei hivatkoznak.

Hernadi-Zsolt(1)(960x640).jpg (hernádi zsolt,)
Hernádit már nem körözi az Interpol, mattot kaptak a horvátok
Ez megfellebbezhetetlen döntés - tudatta a Mol-vezér ügyvédje.

A szóban forgó pert éppen az Európai Unió Bíróságának küldött kérdések miatt függesztették fel, ám tavaly év végén a horvát legfelsőbb bíróság úgy döntött, folytatódhat.

A horvát büntetőper kapcsán megkerestük Zamecsnik Pétert, aki Magyarországon egyes ügyekben képviselte Hernádi Zsoltot, ám az ügyvéd nem tudott információt adni az eljárásról. Továbbá kerestük Szollár Domokost, a Mol kommunikációs igazgatóját, ő azonban többszöri megkeresésünkre sem reagált.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik