Nagyvilág
Budapest, 2018. június 15.
Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a főváros és a Mol-csoport közötti stratégiai megállapodás aláírásán a Városházán 2018. június 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kezdődik a Mol-vezér büntetőpere Horvátországban, szorítja az idő a bíróságot

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 07. 18. 06:45

Korábban a témában:

Ma kezdődik Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elleni büntetőper a Zágráb Megyei Bíróságon – értesült a 24.hu. A bíróság – megerősítve információinkat – arról adott tájékoztatást, hogy az ügyben az első meghallgatást tartják a szerdai tárgyalási napon.

A magyar üzletembert azzal vádolja a horvát ügyészség, hogy több millió euró kenőpénz kifizetéséről gondoskodott Ivo Sanader volt horvát kormányfő részére 2009-ben, hogy a magyar olajipari társaság kisebbségi tulajdonosként megszerezhesse az irányítói jogokat az INA horvát olajipari cég felett – a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. és Hernádi Zsolt az elmúlt években következetesen visszautasította a horvát hatóságok által megfogalmazott vádakat.

Croatian ex-prime minister Ivo Sanader looks on as he sits in a court in Zagreb, on November 20, 2012. A Croatian court convicted on November 20, 2012 Sanader of corruption and sentenced him to 10 years in jail in a high-profile graft trial closely monitored by EU.     AFP PHOTO/HRVOJE POLAN / AFP PHOTO / HRVOJE POLAN
Ivo Sanader egy tárgyaláson a zágrábi bíróságon 2012 novemberében
Fotó: Hrvoje Polan / AFP

A Zágráb Megyei Bíróság, illetve Ivo Sanader ügyvédjének tájékoztatása alapján a bíróságnak nincs sok ideje a most induló eljárásra, ugyanis a késlekedések miatt kifuthatnak az időből.

A perben 2019 júliusa előtt ítéletet kell hoznia a bíróságnak, különben elévül az ügy. Ha viszont addig születik elsőfokú ítélet, akkor további két évvel meghosszabbodik a határidő.

A horvátországi eljárás a magyar üzletember távollétében zajlik, mivel Hernádi önszántából nem tett eleget az idézésnek, a horvátok pedig hiába kértek átadását a magyar bíróságtól az európai elfogatóparancs keretében. A Fővárosi Törvényszék döntését azzal indokolta, hogy az elfogatóparancsot ugyanabban az ügyben adták ki, amely miatt korábban már a magyar ügyészség is vizsgálódott, és amely eljárást végül bűncselekmény hiányában 2012. január 20-án megszüntették.

Ugyanakkor a horvát hatóságoknak ezzel kapcsolatban az volt az álláspontjuk, hogy a két országban zajló eljárások között nem lehet egyenlőségjelet tenni azért, ugyanis előbbiben Hernádi terhelt, míg az utóbbiban csak tanúként szerepelt. Később Magyarországon a Mol vezérigazgatója ellen egyébként egy pótmagánvádas eljárás is indult, amelyben a vád nagyjából azonos volt a horvát eljárásban szereplővel. Ebben az ügyben 2014 májusában a Fővárosi Törvényszék azonban részben megszüntette az eljárást, részben pedig felmentette Hernádit a vádak alól.

Budapest, 2014. december 3.
Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója (k) az ellene vesztegetés bûntette és más bûncselekmények miatt indult per másodfokú tárgyalásán a Fõvárosi Ítélõtáblán 2014. december 3-án. Az elsõ fokon eljáró Fõvárosi Törvényszék május 26-án felmentette Hernádi Zsoltot.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója az ellene vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult per másodfokú tárgyalásán a Fõvárosi Ítélőtáblán 2014. december 3-án.
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Ennek azért van jelentősége, mert a Zágráb Megyei Bíróság továbbra is várja a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyeket 2017 májusában tettek fel az Európai Unió Bíróságnak.

A többi közt azt, hogy nem sértett-e uniós jogot az, ahogyan Magyarország, illetve több uniós állam – Németország és Ausztria – is elutasította vagy figyelmen kívül hagyta a Mol elnök-vezérigazgatója ellen Horvátországban kiadott európai elfogatóparancsot. 

Továbbá ténylegesen fennáll-e a kétszeres eljárás alá vonás tilalma, amire a magyar üzletember ügyvédei hivatkoznak.

Hernadi-Zsolt(1)(960x640).jpg (hernádi zsolt,)
Hernádit már nem körözi az Interpol, mattot kaptak a horvátok
Ez megfellebbezhetetlen döntés - tudatta a Mol-vezér ügyvédje.

A szóban forgó pert éppen az Európai Unió Bíróságának küldött kérdések miatt függesztették fel, ám tavaly év végén a horvát legfelsőbb bíróság úgy döntött, folytatódhat.

A horvát büntetőper kapcsán megkerestük Zamecsnik Pétert, aki Magyarországon egyes ügyekben képviselte Hernádi Zsoltot, ám az ügyvéd nem tudott információt adni az eljárásról. Továbbá kerestük Szollár Domokost, a Mol kommunikációs igazgatóját, ő azonban többszöri megkeresésünkre sem reagált.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.