Gazdaság
Hernadi-Zsolt(1)(960x640).jpg (hernádi zsolt,)

Hernádi Zsolt: eladhatjuk az INA-t, ha a Molt nem látják szívesen Horvátországban

24.hu
24.hu

2016. 11. 29. 12:43

Korábban a témában:

Hernádi Zsolt a Kelet-Közép-Európa vezető petrolkémiai cégévé formálná a magyar vállalatot – olvasható a Handelsblatt című német üzleti lap interjújában, amit a Mol-csoport elnök-vezérigazgatójával készítettek.

Hernádi elmondta: a korábbi magas olaj- és gázárak teret nyitottak az alternatív technológiák előretörésének, az új versenytársak innovációs ereje pedig bevezette az alternatív energiaforrásokat a gazdaság legkülönfélébb ágazataiba, alacsonyabb olaj- és gázkeresletet eredményezve. Ezekre reagálva alkották meg a Mol új, 2030-ig szóló stratégiáját.

E szerint már nem az olaj- és gázkitermelés lesz a tevékenységük középpontjában, ugyanakkor fontos része marad az integrált üzleti modellnek. Jelenleg az olajból a bevételük 70 százaléka jön, 2030-ra ezt 50 százalékra akarják csökkenteni.

Mint fogalmazott, az “aranykor örökre elmúlt”.

Az új stratégiától azt remélik, hogy a Mol függetlenebb lehet a kőolajár változásaitól, így például az is kevésbé lesz mérvadó a cég számára, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) november 30-i, bécsi ülésén milyen döntést hoz a tagállamok termeléscsökkentéséről – hangsúlyozta.

Az új stratégia része a vállalati kultúra átalakítása, ennek fejlesztése folyamatban van, mondta.

Az INA-ügy

A horvát INA-ról szólva elmondta: az új Mol stratégiája – a horvát vállalattal vagy anélkül – világos. Megegyezésre számít a horvát kormánnyal az INA szerepét illetően az új Molban, de nem zárja ki, hogy eladják a részesedésüket a vállalatban, ha továbbra sem lesznek szívesen látott vendégek az országban. Amúgy alapvetően elégedettek az ottani menedzsmenttel, a problémáikat inkább a zágrábi kormánypolitika okozza, immáron hat éve folyamatosan. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy már nem szerepel az Interpol körözési listáján, de eddig is relatíve szabadon utazhatott a világban, például Németországban és Ausztriában. Arra a kérdésre, hogy miért nem hajlandó személyesen szembenézni a horvát bírósággal az INA-korrupciós vádjai ügyében, azt mondta, hogy eddig minden hivatalos bírósági megkeresésre reagált, de eddig még nem kapott hivatalos idézést a horvát bíróságtól.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.