Belföld

Orbán újabb kétharmadának örül a Mol-vezér

Hernádi Zsoltot megnyugtatta a Fidesz győzelme. Piaci alapon.

A Népszavának ezt azzal magyarázza, hogy az Orbán-kormány maradása
kiszámíthatóságot, stabilitást ígér a gazdasági szereplőknek, míg az ellenzék egyes felvetései (többkulcsos adó, vállalati jövedelemadó-emelés) számára  aggodalomra adtak okot. Hernádi Zsolt a Mol közgyűlése után arról beszélt, hogy a piac, a növekedés és a munkahelyek megtartása miatt fontos, hogy a Fidesz programja folytatódhat. (A Fidesznek egyébként nem volt programja – a szerk.)

Szerinte az ellenzéki tervek végrehajtása „lórúgásszerűen” csökkentette volna a versenyképességet, miközben már amúgy is ebbe az irányba hatnak a nagyarányú béremelések. Az állam 25 százalékos Mol-részesedése kapcsán arra szorítkozott, hogy azzal „nincs probléma”.

A felcsúti meccsek előtt Mészáros Lőrinccel a játékról beszélget. Olykor más témák is szóba kerülhetnek, de az üzlet kevéssé tartozik ezek közé, mert a Mol és a felcsúti polgármester cégei más pályán játszanak. 

Lapunk tegnapi cikkéről, amely szerint az OLAF több szabálytalanságot talált egyik alapkezelő cégénél, Hernádi Zsolt azt mondta: befektetéseivel sem törvényt, sem szerződést nem sértett. Csúsztatás, hogy a közbeszerzés hiányát kifogásolják, miközben közbeszerzési kartell az állítólagos vád.

Befektetéseit 2021-ig el kell adnia, abból az EU-forrást vissza kell fizetnie és csak az efelett remélt hozam maradhat, de a tapasztalatszerzés miatt az ilyen mikrogazdasági befektetéseket szinte kötelezővé tenné nagyvállalati vezetők számára.

Hernádi továbbra se látja akadályát, hogy 2021-ben átadják a budai Kopaszi-gáton új, 120 méter magas székházukat, a Mol Campust. Lázár János nemrég az épületek magasságát 65 méterben korlátozó törvényjavaslatot nyújtott be, de Mol-vezér szerint a kancelláriaminisztert a pesti épülettervek zavarták, a javaslat pedig rájuk nem vonatkozik, mert az építési engedély birtokában még június 30-a előtt megnyitják építési naplójukat.

A közgyűlés az olajcéget 2000 óta elnökként, 2001 óta elnök-vezérigazgatóként irányító Hernádi Zsolt igazgatósági tagságát 2023-ig meghosszabbította és felügyelőbizottsági tag lett Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora.

„Orbán megengedi, hogy egyes vállalkozók kiugróan meggazdagodjanak”
Lánczi András szerint ez nem korruptabb, mint a kommunista rendszer államosításai.

 

Hernádi Zsolt üdvözölte, hogy a horvát kormány – hosszas előkészítés után – kiválasztotta az INA-ban meglévő (49%-os) részesedésük visszavásárlását előkészítő tanácsadókat. A mindenkori horvát kormányok eddig ugyanis üzletileg értelmezhetetlen módon támadták az irányítás 2009-es átvételét, a Mol a kölcsönösen egymás ellen indított különböző pereket sorra nyerte, így Hernádi már nem látja akadályát, teljes erőbedobással végrehajtsák a hatékonyságjavítási intézkedéseket. Az INA elnökévé a Mol Magyarország eddigi vezetőjét, Fasimon Sándort nevezték ki, a távozó Áldott Zoltán a Mol felügyelőbizottságába kerül.

(Kiemelt kép: MTI/Beliczay László)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik