Nagyvilág

Sötét múltja van a szigetnek, ahol Trump és Kim Dzsongun találkozik

Kedden vált hivatalossá, hogy a szingapúri Sentosa sziget Capella nevű szállodája lesz Donald Trump és Kim Dzsongun csúcstalálkozójának a helyszíne június 12-én, azaz jövő hét kedden.

Sentosa híres üdülősziget, turistaparadicsomként emlegetik, luxusszállodák, privát kikötők és golfklubok is vannak a környékén. Csakhogy a sziget múltja meglehetősen sötét a kalózkodás, a háborúk és a vérontások miatt, írja a BBC.

Szingapúr a 19. században brit kereskedelmi központ volt, elhelyezkedése miatt ugyanis egyaránt könnyű volt megközelíteni Indiát és Kínát is. De a szigeten valójában már a brit gyarmatosítás előtt virágzott a kereskedelem, és a rengeteg üzletember mellett a kalózok is gyakran partra szálltak itt.

Sentosa abban az időben Pulau Blakang Mati néven futott, ami lefordítva annyit tesz: a halál szigete hátulról. Ezzel is utaltak a kalózok erőszakos és folytonos jelenlétére.

Europress/AFP/Roslan Rahman

1942-ben Japán megszállta Szingapúrt, miután a gyarmati erők megadták magukat. A japánok Syonan névre keresztelték a területet, aminek jelentés: a déli fény.

A következő években több ezer embert végeztek ki itt. A 18 és 50 év közötti kínai férfiakat összeszedték és agyonlőtték, a holttestüket pedig a tengerbe dobták. A mészárlás egyik helyszíne pont Sentosa tengerpartja volt.

Sentosán egyébként fogolytábor is üzemelt, ahol 400 katonát őriztek.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Roslan Rahman

Ajánlott videó

Olvasói sztorik