Nagyvilág

Kim Dzsongun tisztogatásba kezdett

A három legmagasabb rangú katonának kellett mennie.

Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú amerikai tisztségviselő is megerősítette a Yonhap dél-koreai hírügynökség értesülését. Pak Jong Szik helyett No Kvang Csol irányítja a védelmi tárcát, Ri Mjong Szu vezérkari főnök tisztségét helyettese, Ri Jong Gil látja el, a hadsereg politikai bizottságát pedig Kim Jong Jak helyett Kim Szu Gil hadseregtábornok vezeti.

Kim Dzsongun állítólag mérsékeltebb irányvonalat képviselő katonai vezetőket akart, még mielőtt találkozik az amerikai elnökkel Szingapúrban. A korábbi katonai vezetőknek az amerikai közeledés, illetve a nukleáris leszerelés ellenzése lett a vesztük, de lehet, hogy csak vérfrissítés történt.

Az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó létrejötte kétségessé vált, mert Donald Trump Phenjan szerinte ellenséges megnyilvánulásai miatt előzsör lefújta a történelmi csúcsot. Később az amerikai elnök fogadta Kim Jong Csolt, az észak-koreai állampárt Központi Bizottságának alelnökét, aki Kim Dzsong Un meglehetősen nagy méretű levelét vitte hozta az amerikai elnöknek.

Trump a Kim Dzsongun jobbkezének tartott politikussal folyatatott megbeszélése után közölte, a június 12-re kiírt szingapúri csúcsot a korábban megbeszélteknek megfelelően mégis megtartják.

Fotó: Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik