Nagyvilág

Mégis megtartják a Trump-Kim Dzsongun csúcstalálkozót

Cikkünket frissítjük.

Donald Trump amerikai elnök pénteken közölte, hogy az eredeti tervek szerint június 12-én találkozik Kim Dzsongunnal Szingapúrban, írja a CNN.

Az ingatlanmágnás ezt azt követően jelentette be, hogy egy magas rangú észak-koreai tisztviselő, Kim Jong Csol a Fehér Házban adta át neki Kim Dzsongun levelét.

Mint fogalmazott, a levél nagyon érdekes, és a megfelelő időben akár közzé is tehetik majd. Aztán pár perccel később arról beszélt, hogy még el sem olvasta, mert nem akarta az észak-koreai fél előtt kibontani. Azzal viccelődött, hogy még meglepetések is érhetik.

Trump elmondta, a jövőben nem akarja a maximális nyomás kifejezést használni, pedig az utóbbi időszakban ez volt a leggyakoribb szókapcsolata, amikor Észak-Koreáról beszélt. Úgy érvelt, hogy már jól kijönnek egymással.

Építjük a kapcsolatot, és ez nagyon pozitív dolog

– fogalmazott Trump.

Mikor arról kérdezték, Phenjan elkötelezett-e a nukleáris leszerelés iránt, úgy fogalmazott,

azt hiszem, meg akarják csinálni. Tudom, hogy meg akarják csinálni. Fejlődni akarnak országként.

Europress/AFP/Saul Loeb

Trump azt hangoztatta, hogy több száz szankciót készítettek elő Észak-Koreával szemben,

de minek alkalmazni, amikor ilyen szépen beszélünk egymással?

A sajtótájékoztató után az elnök kezet rázott az észak-koreai küldöttel, aki ezt követően távozott a helyszínről. Kim Jong Csol – aki a napokban Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel is tárgyalt – megközelítőleg másfél órát tartózkodott a Fehér Házban.

Mint ismert, Trump egyszer már lemondta a találkozót, de mindkét fél kitartott az adódott problémák kiküszöbölése mellett.

Amerikai és észak-koreai vezető még soha nem tárgyalt egymással.

Kim Dzsongun okosabb annál, minthogy Trump fogást találjon rajta
Az amerikai elnöknek nincs kiépített stratégiája arra, hogyan kellene kezelnie az észak-koreai diktátort, aki mindeközben hasznot húz a felhajtásból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik