Nagyvilág

Kim Dzsong Un még idén találkozik Putyinnal

Találkozott az orosz külügyminiszterrel, és megállapodtak, hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatokat.

Észak-Korea változatlanul, következetesen és szilárdan elkötelezett a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése mellett – tudatta Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel csütörtökön Kim Dzsong Un, az ország vezetője a KCNA helyi állami hírügynökség jelentése szerint.

A KCNA  arról számolt be, hogy Kim abban bízik, hogy Észak-Korea és az Egyesült Államok kapcsolata, valamint a nukleáris leszerelés lépésről lépésre megvalósítható. Kim szerint a nukleáris leszerelést hatékony és konstruktív tárgyalások útján kell megoldani.

Kim és Lavrov a KCNA szerint abban állapodott meg, hogy szorosabbra fűzik Phenjan és Moszkva együttműködését, és Kim Dzsong Un még idén találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A KCNA tudósítása szerint Szergej Lavrov méltatta, hogy Phenjan felvette a kapcsolatot Szöullal és Washingtonnal, és úgy értékelte, hogy a Koreai-félsziget körüli helyzet a stabilitás szakaszába lépett.

Kilenc évvel ezelőtt járt legutóbb orosz külügyminiszter Phenjanban. Észak-Korea és az Egyesült Államok pedig Kim Dzsong Un és Donald Trump amerikai elnök találkozójára készül, amelyet várhatóan június 12-én tartanak Szingapúrban. A találkozó történelmi jelentőségét az adja, hogy hivatalban lévő amerikai elnök még sosem találkozott észak-koreai vezetővel. (MTI, fotó: Europress – AFP PHOTO / TASS/POOL / Valery SHARIFULIN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik