Nagyvilág

Trump nagyon készül a lefújt csúcstalálkozóra

Donald Trump amerikai elnök továbbra is tevékenyen készül tervbe vett csúcstalálkozójára Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel - tudatta kedden a Fehér Ház, hozzátéve, hogy a héten Mike Pompeo külügyminiszter találkozik egy magas rangú észak-koreai tisztségviselővel, Kim Jong Csollal, aki kedden Pekingből New Yorkba indult.

Kim Jong Csol korábban az észak-koreai hírszerzés főnöke volt, jelenleg a Munkapárt Központi Bizottságának alelnöke.

Az elnöki rezidencia sajtótitkára, Sarah Huckabee Sanders bejelentette azt is, hogy amerikai küldöttség tárgyal a két Korea közötti demilitarizált övezetben egy észak-koreai delegációval.

A szóvivő közölte egyúttal, hogy Trump június 7-én hivatalában fogadja Abe Sindzó japán kormányfőt.

Trump kedden egy Twitter-üzenetében azt írta, hogy

nagyszerű csapatot hoztunk össze tárgyalásainkra Észak-Koreával. A jelenlegi találkozókon az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozóról és egyéb témákról van szó.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség megjegyezte: Kim Jong Csol New York-i útja azt mutathatja, hogy előrelépés történik Donald Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető eredetileg június 12-re, Szingapúrba beharangozott történelmi csúcstalálkozójának ügyében, amelyet Trump a múlt héten lemondott.

Kim Dzsong Unnak küldött levelében azt írta, hogy ugyan nyitott a találkozóra, de a nyílt észak-koreai ellenséges hangvétel miatt kénytelen lemondani. Az ellenséges hangvétel többek között arra vonatkozott, Észak-Korea lehülyézte Mike Pence alelnököt, amiért az Líbiához hasonlította Észak-Korea lehetséges sorsát, nevezetesen egy diktatúra összeomlásához.

Kim Dzsongun okosabb annál, minthogy Trump fogást találjon rajta
Az amerikai elnöknek nincs kiépített stratégiája arra, hogyan kellene kezelnie az észak-koreai diktátort, aki mindeközben hasznot húz a felhajtásból.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Jim Watson

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik