Nagyvilág

Fontos bejelentést tesz hétfőn a NASA az idegen élet kutatásával kapcsolatban

Az űrhivatal hétfőn fontos bejelentést tesz a Jupiter egy holdjával, az Európéval kapcsolatban. A sajtótájékoztatón a földön kívüli élet kereséséről is szó lesz.

A NASA magyar idő szerint hétfőn este 7-kor rendezi meg a sajtótájékoztatót. Az IFLScience szerint az eseményen az Európé vizsgálatával kapcsolatos legújabb eredményeket fogják ismertetni. Mivel mai tudásunk szerint az égitesten érdemes lesz a földön kívüli élet nyomait is kutatni, a bejelentés izgalmasnak ígérkezik.

európa (Array)
A NASA szerint szinte biztos, hogy van élet az Európán
Az űrügynökség a 2020-as években akar szondákat küldeni a Jupiter holdjára.

Az űrhivatal által kiadott sajtóközlemény embargós, ezért az IFLScience nem hozhatta még nyilvánosságra az abban szereplő információkat. Az oldal csupán annyit árult el, hogy a NASA nem az idegen élet felfedezéséről fog beszámolni.

Ettől függetlenül a legújabb eredmények nagy hatással lehetnek a földön kívüli élet keresésére.

Az Európé már régóta kiemelt fontosságú a kutatás számára, mert a jeges kérge alatt egy sós, folyékony vízóceán fekszik

– áll a NASA közleményében.

Az űrhivatal azt tervezi, hogy 2022-ben egy űrszondát küld a Jupiter jeges holdjához. Az Europa Clipper nevű szerkezet széles pályát írna le a bolygó körül, így összesen 45 alkalommal közelíthetné meg az Európét. A kutatók úgy vélik, hogy az objektum mélyén egy hatalmas óceán található, az űrszonda feladata pedig az lesz, hogy bizonyítsa a víztömeg létezését. Az Europa Clipperhez egy leszállóegység is tartozik majd.

A Hubble űrtávcső 2016-ban derítette ki, hogy az Európé feltételezett óceánja folyamatosan vízpárát lövell az űrbe. Hasonló jelenség figyelhető meg a Szaturnusz egyik holdján, az Enkeláduszon is. Az efféle vízkitörések igen hasznosak, ugyanis a kiáramló párának köszönhetően nem kell lefúrni az óceánig az értékes minták begyűjtéshez.

(Kiemelt kép: NASA/JPL-Caltech)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik