Tudomány

A NASA szerint szinte biztos, hogy van élet az Európán

európa (Array)
európa (Array)

Az űrügynökség a 2020-as években akar szondákat küldeni a Jupiter holdjára.

Az Independent pénteki híre szerint a NASA gyakorlatilag biztosra veszi, hogy következő missziója során bizonyítékot talál arra, hogy van élet a Jupiter Európa nevű holdján. Az űrügynökség a következő évtizedben szeretne újabb szondákat küldeni a holdra. A tudósok szerint az Európa jégtakarója alatt hatalmas óceán rejtőzik, amelynek sziklás medrét tápanyagokban gazdag hőforrások pettyezhetik.

„Ilyen kedvező körülmények között ötmilliárd év alatt nagyon is lakható élőhelyek alakulhattak ki [a holdon] – jelentette ki sajtótájékoztatóján Jim Green, a NASA bolygókutató csoportjának igazgatója. – Úgy hisszük, hogy [az Európa óceánja] tökéletesen alkalmas környezet lehetett az élet kialakulására.”

Green véleményét egyik tudóstársa, Ellen Stofan is osztja, aki április elején azt nyilatkozta, hogy már a következő évtizedben közvetlen bizonyítékaink lesznek arra, hogy a naprendszeren belül máshol is kifejlődött az élet.

Ha Green és Stofan véleménye beigazolódna, és az Európára küldött robotszondák bizonyítékokat találnának arra, hogy a holdon valóban kifejlődött az élet valamilyen formája, az az emberiség történetének eddigi legnagyobb tudományos felfedezését jelentené.

„Ha életet vagy az életre utaló nyomokat találnánk [az Európán], az hatalmas lépést jelentene annak irányában, hogy megértsük, hol a helyünk az univerzumban – tette hozzá Green. – Ha van élet a naprendszerünkben, pontosabban az Európán, biztosra vehetjük, hogy a galaxisunkban, sőt talán az egész világegyetemben is mindenhol megtalálható.”

A NASA mérnökei nagy erőkkel dolgoznak az Európa-küldetés szondáinak megépítésén. A tervek szerint a szondákat kilenc különféle tudományos eszközzel fogják felszerelni, amelyek egyetlen célja az lesz, hogy kiderítsék, valóban lakható-e a hold.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik