Nagyvilág
European Commission President Jean-Claude Juncker presents the EU's next long-term budget in the European Parliament in Brussels, on May 2, 2018.
European Commission chief Jean-Claude Juncker unveiled "reasonable and responsible" plans on May 2 for a bigger post-Brexit budget worth 1.279 trillion euros covering 2021-2027. "Our proposals lead to an overall amount of 1.279 trillion euros," Juncker told the European Parliament, adding that it was equivalent to 1.1 percent of the European Union's economic output.
 / AFP PHOTO / Emmanuel DUNAND

Juncker megerősítette, hogy pénzt vehetnek el a jogállami normákat semmibe vevő országoktól

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2018. 05. 02. 14:08

Fontos beszédet mondott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben az Európai Parlamentben. Juncker arról beszélt, hogy a 2020-ban kezdődő új uniós költségvetési ciklusban milyen változásokra kell számítani, melyik területre mennyi pénz jut.

Juncker sok konkrétumot nem mondott el, de az EB-elnök által bemutatott javaslat legfontosabb részei a következők voltak:

  • Nagyobb költségvetési keretre kell számítani, mint az előző. Ez azt jelenti, hogy nőni fognak a befizetések, mert a Brexit miatt Nagy-Britannia viszi a pénztárcáját is, ami 15 milliárd eurós kiesést jelent. A tervek szerint az országok befizetése a bruttó nemzeti jövedelem 1,03 százalékáról az 1,114 százalékára nőne.
  • Költségvetési eszközökkel is kontrollálná a Bizottság a tagállamok jogállami berendezkedését. Azaz lehet számítani arra, hogy a jogállami normákat átlépő tagállamoktól – például Magyarországtól vagy Lengyelországtól – forrásokat vonjanak meg. Erre az Európai Bizottság tehet javaslatot a tervek szerint, és a szankcionálni kívánt ország csak minősített többséggel akadályozhatná meg a támogatások felfüggesztését vagy csökkentését.

Günther Oettinger, a Bizottság pénzügyi biztosa azt mondta, hogy „takarékoskodnia kell” az uniónak:

  • kohéziós támogatásokra 7,
  • agrártámogatásokra 5,
  • közvetlen kifizetésekre 4 százalékkal terveznek kevesebbet a költségvetési keretben.

Oettinger viszonylag hosszan beszélt arról, hogy a migráció miatt nagy feladat hárul az Unióra. A határvédelmet fontos feladatnak nevezte, de azt is mondta, hogy a belső határellenőrzést csökkenteni kell Európában, ezért

tízezer főre emelnék a Frontex, az uniós határőrség állományát.

A jogállamiság kérdésről azt mondta Oettinger, hogy ez azért fontos, mert az uniós adófizetők pénzéről van szó, ezért csak olyan helyre fizetne a jövőben az EU, ahol független az igazságszolgáltatás – utalva ezzel egyértelműen a lengyel igazságügyi reformra –, mert így érhető el, hogy jó helyre megy a pénz, illetve jól használódik fel.

Kiemelt kép: Emmanuel DUNAND / AFP 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 8.
Andy Vajna, az InterCom Zrt. elnöke, a filmipar fejlesztésért felelõs kormánybiztos a Pappa Pia címmel készülõ zenés romantikus film forgatásán a fõvárosi Gubacsi hídnál 2016. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.