Nagyvilág

Megkezdődtek a tárgyalások Észak- és Dél-Korea között

Megkezdődtek csütörtökön a miniszteri szintű tárgyalások Észak- és Dél-Korea közötti április végi csúcstalálkozó előkészítéséről, és közben a tokiói sajtó arról adott hírt, hogy Japán és Észak-Korea között is sor kerülhet csúcstalálkozóra, talán már júniusban.

Kim Dzsongun tényleg Kínában járt, és bejelentést tett
Megerősítette, hogy kész tárgyalni Donald Trump amerikai elnökkel.

A két Korea közötti miniszteri tárgyalások helyi idő szerint reggel tíz órakor kezdődtek a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban. A megbeszélések előtt a dél-koreai küldöttséget vezető Cso Mjung Gjon országegyesítési miniszter úgy nyilatkozott:

Alapos konzultációkat folytatnak Észak-Korea képviselőivel, hogy sikeres legyen a csúcstalálkozó.

Közben az Aszahi Simbun című tekintélyes japán lap azt írta csütörtökön, hogy már júniusban sor kerülhet Abe Sindzó japán miniszterelnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető csúcstalálkozójára, amelyet Tokió kezdeményezett, felajánlva azt is, hogy Japánban rendezzék meg. Szuga Josihide japán kormányfőtitkár kitérő választ adott újságíróknak az erre vonatkozó kérdésre, de azt mondta, hogy Tokió különféle csatornákon, így a pekingi nagykövetségen keresztül is párbeszédet folytat Phenjannal.

Japán-észak-koreai csúcstalálkozó utoljára 2011-ben volt.

Phenjanban fontolóra vették a tárgyalásokat külön mind a hat országgal, amely részt vett az észak-koreai atomválságnak szentelt tárgyalásokon. Közéjük tartozik az Egyesült Államokon, Kínán, Japánon és Dél-Koreán kívül Németország és Oroszország is. Az orosz elnöki szóvivő ugyanakkor azt mondta szerdán, hogy orosz-észak-koreai csúcstalálkozó megrendezése nincs napirenden.

Kim Dzsongun a hét elején már felkereste Pekinget, előre nem bejelentett, háromnapos látogatást tett ott, tárgyalt többek között Hszi Csin-ping kínai államfővel, és megerősítette, hogy kész tárgyalni Donald Trumppal is. Kijelentette, hogy

a Koreai-félsziget atommentesítésének problémája megoldható, ha Dél-Korea és az Egyesült Államok jó szándékkal reagál az erőfeszítéseinkre, és megteremti a béke és a stabilitás légkörét.

Ez volt az észak-koreai vezető első kínai, és egyben első külföldi útja azóta, hogy 2011-ben apja, Kim Dzsongil halála után átvette az ország vezetését.

 

(MTI, kiemelt kép: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik