Nagyvilág

Hiába a cenzúra, a kínai netezők úgy kövérezik Kim Dzsong Unt, mintha nem lenne holnap

Harmadik Dagi Kimként már nem szabad emlegetni az észak-koreai vezért, de megoldják máshogy.

Észak-koreai kérésre cenzúrázták a kínai interneten az országba látogató Kim Dzsong Un gúnynevét – írja a Guardian.

Kim Dzsongun tényleg Kínában járt, és bejelentést tett
Megerősítette, hogy kész tárgyalni Donald Trump amerikai elnökkel.

Hongkongi sajtóértesülések szerint észak-koreai tisztviselők attól tartottak, hogy a vezér rájön, hogy a kínai internetezők úgy emlegetik, hogy „Harmadik Dagi Kim”, ezért hivatalos kérést nyújtottak be, hogy tüntessék el a nyilvánosságból a Kim Dzsong Unt érintő gúnyolódást.

A kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy mindez nem felel meg a tényeknek, de nem cáfolt semmit, csak annyit mondott, hogy „a kínai kormány elkötelezett amellett, hogy egészséges és civilizált mederben tartsa a véleményeket”, illetve hogy „nem értünk egyet azzal, hogy bármely ország vezetőjét sértő és gúnyos megjegyzésekkel illessenek”.

A „Harmadik Dagi Kim” gúnynév mindenesetre széles körben elterjedt a fiatal kínaiak körében, annyira, hogy még a legnépszerűbb Kínában használatos internetes kereső, a Baidu szójavaslatai között is feltűnik. Illetve most már nem tűnik fel, és ha valaki bepötyögi, találat sincs rá, ahogy a Weibo közösségi médiafelületen sem.

Bár a testszégyenítés nem túl épületes dolog, a Reuters szerint a találékonyabb internetezők úgy igyekeznek megkerülni a tiltást, hogy Kim Dzsong Unra „vonatozó dagiként” és „túlsúlyos páciensként” hivatkoznak, ami egyelőre még nincs tiltólistán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik