Nagyvilág
Pozsony, 2018. március 14.
Robert Fico szlovák miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt elnöke jelenlétében a pozsonyi kormánypalotában 2018. március 14-én. Fico bejelentette, hogy bizonyos feltételekkel kész lemondani a kormányfõi tisztségrõl. Ezek a feltételek, hogy Andrej Kiska államfõ elfogadja, hogy a választásokon gyõztes párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) dönt a kormány összetételérõl, elfogadja a miniszterelnök lemondását követõen megalakuló kormányt, illetve szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább mûködhessen. (MTIEPA/Jakub Gavlak)

Ficón a sorosozás sem segített, de bukása után Bugár is szorult helyzetben van

24.hu
24.hu

2018. 03. 15. 19:13

A Smer, a szlovák vezető kormánypárt maffiakapcsolatairól annyi hír jelent meg az elmúlt hetekben, hogy tarthatatlanná vált előbb a belügyminiszter, majd a kormányfő pozíciója is. „Járulékos veszteségként” a magyar-szlovák párt, a Híd-Most igazságügyi minisztere is bukik, a következő távozó pedig a rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar lehet. Közben a Híd-Most körül is sűrűsödnek a viharfelhők. Egyik képviselőjük csütörtök délután visszaadta mandátumát.

Ahogyan az már szerdán is sejthető volt, Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtökön lemondott posztjáról. Az államfő, Andrej Kiska elfogadta lemondását (ez amúgy nem kis elégtétel lehetett neki, hiszen a most megbukott kormányfő az egyik legfőbb politikai riválisa volt), másrészt megbízta Peter Pellegrinit eddigi miniszterelnök-helyettest – Fico párttársát a Smer nevű politikai tömörülésben – a kormányalakítással.

A miniszterelnök bukását már a múlt heti pozsonyi és más szlovákiai városokban megtartott tüntetések is előrevetítették. A tömeg – amelyhez fogható a bársonyos forradalom, azaz a rendszerváltás óta nem ment utcára Szlovákiában – már akkor azt skandálta: „Elég volt Ficóból”. Mindez azok után történt, hogy februárban meggyilkoltak egy tényfeltáró újságírót Szlovákiában.

People gather at Slovak National Uprising (SNP) square during a rally under the slogan "For a Decent Slovakia" to pay tribute to murdered Slovak journalist Jan Kuciak and his fiancee Martina Kusnirova on March 9, 2018 in Bratislava, Slovakia. 
Demonstrations were expected to be held in dozens of Slovak cities and also abroad after the murder of investigative journalist Jan Kuciak, who was probing alleged high-level political corruption  / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
„Elég volt Ficóból” – hatalmas tömeg tüntet Pozsonyban
Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolásának kivizsgálását és egy hiteles, nem korrupt kormány felállítását követelik.

Fico 2006 és 2010 között, illetve 2012-től máig volt miniszterelnök, mint ahogy a hétfőn lemondott legfőbb bizalmasa és pártbeli társa, Robert Kaliňák is e két periódusban volt belügyminiszter.

Fico és Kaliňák a szlovák kormánykoalíció legnagyobb pártjának, a Smernek vezetői is voltak jórészt ezekben az időszakokban. Vagyis Szlovákia végrehajtó hatalmának két legfontosabb embere bukott meg a héten, s most a kormánykoalíciós tárgyalások során azzal vigasztalódhatnak, hogy magukkal rántották a kisebbik koalíciós párt, a magyar-szlovák Híd-Most párt igazságügyi miniszterét Lucia Žitňanskát is, aki nem folytatja munkáját a várhatóan Peter Pellegrini által vezetett új kormányban.

Pozsony, 2018. március 15.
Robert Fico szlovák miniszterelnök (b) a helyettesével, Peter Pellegrinivel benyújtja lemondását Andrej Kiska államfõnek Pozsonyban 2018. március 15-én. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)
Pozsony, 2018. március 15.
Robert Fico szlovák miniszterelnök (b) a helyettesével, Peter Pellegrinivel benyújtja lemondását Andrej Kiska államfõnek Pozsonyban 2018. március 15-én. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)

Pellegrini ugyanúgy „smeres”, mint Fico és Kaliňák, s egyelőre nem tudni, mennyire lesz biztos a pozíciója a kormánykoalíció élén. A legnagyobb szlovákiai napilapok közül a SME internetes kiadása ugyanis arra emlékeztet, hogy a Híd-Most párttanácskozásain Bugár Béla pártelnöknek meg kellett védenie álláspontját arról, hogy maradnak a kabinetben.

Nem véletlen, hogy Bugár most harcias (vagy annak látszó) interjút adott az Új Szó online változatának. Amikor Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány menesztése szóba került, azt mondta: „Ez majd az új miniszter feladata lesz. Úgy vélem azonban, hogy ebben is lépni kell. Ha nem fog, akkor mi fogjuk kikényszeríteni Gašpar távozását, hiszen voltak elfogadhatatlan megszólalásai.”

Bugár helyzete közben óráról órára romlik: az Új Szónak még arról nyilatkozott, hogy pártjának képviselői egységesen támogatják a kormányban maradásukat, és nem fenyeget pártszakadás, de pár óra múlva, csütörtök délután a Híd-Most törvényhozási képviselője, František Šebej bejelentette: visszaadja mandátumát – írta a SME.sk. A Parameter.sk szerint Balódi László, Nemeshódos polgármestere léphet Šebej helyére. (Balódi akkor került a hírekbe korábban, amikor „nem örült” annak, hogy településén Horthy Miklósnak állítanának szobrot.)

Fico, Kaliňák és a Gašpar neve összeforrt a mostani menekültválság keménykezű intézésékor, de már 2009-ben is, amikor Sólyom László akkori köztársasági elnököt nem engedték be Szlovákiába is. Egy speciális ügyész múlt heti vádjai szerint Robert Kaliňák, a hétfőn lemondott belügyminiszter és Tibor Gašpar rendőrfőkapitány akadályozták őt 2010 óta bizonyos zavaros pénzmozgások kinyomozásában.

Fico lemondása ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a miniszterelnökként megbukott politikus nem akarja folytatni közéleti tevékenységét. Fico pártja, a Smer elnöki posztját meg akarja tartani, és továbbra is aktívan részt akar venni a politika befolyásolásában. Fico egyébként a múlt héten már „sorosozni” is kezdett, úgy tűnik azonban hiába vetette be Orbán Viktor fegyverét, Szlovákiában ezzel nem tudta megtartani a hatalmát. (Azzal vádolta Sorost, hogy politikai ellenfeleit támogatja, és így próbálja kormányát megbuktatni.)

Slovak Prime Minister Robert Fico stands behind bundles of Euro banknotes during a press conference on the murder case of a leading journalist who investigated high-profile tax fraud on February 27, 2018 in Bratislava, Slovakia.

The body of Jan Kuciak, a 27-year-old reporter for the aktuality.sk news portal owned by Axel Springer and Ringier, was on Sunday (February 25, 2018) discovered alongside that of his fiancee Martina Kusnirova at their home in Velka Maca, 65 kilometres (40 miles) east of the Slovak capital Bratislava. Prime Minister Robert Fico said his government was offering one million euros ($1.2 million) for information leading to the killers' capture. / AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK
Orbán fegyveréhez nyúl Fico Szlovákia legsúlyosabb politikai válságában
Csütörtökön eszkalálódni kezdett a válság a február végi újságíró-gyilkosság után. Egy speciális ügyész súlyos vádakkal állt elő, bukhat a belügyminiszter, Fico pedig kezdi elveszteni a realitásérzékét.

Zuzana Kronerová színésznő éppen erről adott nyilatkozatot Fico bukása után: a bukott miniszterelnök nevetséges összeesküvés-elméletet gyártott, amikor sorosozni kezdett.  (Csak megjegyezzük: Orbán Viktor azonnal rácsatlakozott Fico elméletére, és azt mondta: „Soros György és hálózata minden alkalmat megragadnak, hogy megbuktassák azokat a kormányokat, amelyek ellenállnak a bevándorlásnak”.)

Mindazonáltal Ficónak pártelnökként komoly hatalma maradhat: a kormánykoalíció vezető pártja ugyanis a Smer – továbbra is. Pellegrinit, a párt reprezentánsát pedig a szlovák törvényhozás kellő számú (75-nél több) tagja támogatta kormányfővé való kinevezésében. Az Új Szó máris arról ír, hogy a kormányban hat poszton lehet változás, de az új arcok nem is annyira újak, és valószínűleg mind Fico és Kaliňák megbízható emberei lesznek (mármint azokon a posztokon, amelyekre a Smer jelölhet minisztert). Ahogy tehát Pellegrini Fico megbízható embere lesz a kormányfői székben, úgy például Denisa Saková Kaliňák bizalmasaként lehet esetleg belügyminiszter hamarosan.

Kérdés azonban, mennyire lesz hosszú életű Pellegrini kormánya. A viharfelhők nem oszlottak el, hiszen továbbra sincs egyértelmű magyarázat arra, hogy mi állhat Ján Kuciak tényfeltáró újságíró februári meggyilkolásának hátterében.

Slovak Prime Minister Robert Fico stands behind bundles of Euro banknotes during a press conference on the murder case of a leading journalist who investigated high-profile tax fraud on February 27, 2018 in Bratislava, Slovakia.

The body of Jan Kuciak, a 27-year-old reporter for the aktuality.sk news portal owned by Axel Springer and Ringier, was on Sunday (February 25, 2018) discovered alongside that of his fiancee Martina Kusnirova at their home in Velka Maca, 65 kilometres (40 miles) east of the Slovak capital Bratislava. Prime Minister Robert Fico said his government was offering one million euros ($1.2 million) for information leading to the killers' capture. / AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK
A meggyilkolt szlovák újságíró utolsó cikke: Ficóra vetül a maffia árnyéka
Fegyvercsempészet, zsarolás, adócsalás, jogosulatlanul igényelt támogatások és politikai kapcsolatok – a megölt Ján Kuciak durva dolgokat tárt fel befejezetlen cikkében.

Ficónak és Kaliňáknak azután omlott össze a támogatása, hogy a fiatal tényfeltáró olasz bűnszervezetek és a szlovák politikai összefonódásáról írt (volna) cikket. Vele együtt ölték meg jegyesét is, a kettős gyilkosság pedig ráébresztette Szlovákiát arra, hogy a politika, a bűnüldöző szervek és a maffia közötti kapcsolatokat most már fel kell deríteni.

Ráadásul Kuciak cikkei (és cikktervezetei) személyesen Ficóig vezettek el. Kuciak írt Mária Troškováról is, aki 2007-ben döntős volt a Miss Universe szépségversenyen, az elmúlt hetekig pedig Robert Fico miniszterelnök főtanácsosaként dolgozott, valamint együtt vállalkozott egy kétes hírű olasz vállalkozóval, Antonio Vadalával.

A gyilkosság óta Trošková lemondott pozíciójáról. Vadalát pedig rövid időn belül kétszer is letartóztatták azóta. Először a gyilkosság után közvetlenül, de akkor még szabadon engedték, majd két nappal ezelőtt egy olasz kábítószer-csempészési körözés alapján újra elfogták. Vadala előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról éppen csütörtökön, Fico lemondása napján döntött egy kassai bíróság.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

2952552 10/07/2016 Ten giant portraits are posted on the windows of the Novaya Gazeta editorial office during a commemorative event marking the 10th anniversary of journalist Anna Politkovskaya death. Maksim Blinov/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.