Nagyvilág

Benyújtotta lemondását Robert Fico

Benyújtotta lemondását Robert Fico távozó szlovák miniszterelnök csütörtökön Andrej Kiska államfőnek, aki Peter Pellegrini eddigi miniszterelnök-helyettest bízta meg a kormányalakítással.

Peter Pellegrini, az új szlovák kormány miniszterelnöke a pozsonyi kormánypalota dísztermében tartott ünnepségen vette át a megbízásáról szóló dekrétumot, ugyanott, ahol közvetlenül előtte Robert Fico kézbesítette a lemondását Andrej Kiska államfőnek.

Robert Fico szlovák miniszterelnök (b) benyújtja lemondását Andrej Kiska államfőnek (j) Pozsonyban 2018. március 15-én. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)

A kormányfői tisztségből távozó Fico lemondása kézbesítése utáni sajtóbejelentésén a legtermészetesebbnek választásnak nevezte az eddigi miniszerelnök-helyettes Pellegrini jelölését, akivel – mint mondta – normális, munkakapcsolatuk lesz a jövőben.

Arról beszélt, a Pellegrini vezetése alatt összeálló kormány irányultsága a továbbiakban is világosan  Európa-párti lesz, s a kormány az erős szociális állam fenntartásán fog munkálkodni.

Peter Pellegrini, Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Szlovákiában Ján Kuciak tényfeltáró újságíró meggyilkolása miatt alakult ki belpolitikai válság, hétfőn pedig bejelentette lemondását Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, akinek távozását az elmúlt napokban többször is követelte az ellenzék.

Az államfő előre hozott választások megtartására tett javaslatot. Fico kormányfő az elnök lépéseit a választási eredmények megtagadásának nyilvánította, az újságíró-gyilkosság után történteket pedig többször is olyan, az állam teljes destabilizációjára tett kísérlet részének nevezte, amelynek forgatókönyve nem Szlovákiában íródott – a magyar miniszterelnökhöz hasonlóan sorosozni kezdett.

Orbán a szlovák gyilkosság okozta válságról: Soros minden alkalmat megragad
Megöltek egy újságírót, amibe belebukhat a szlovák kormány. A magyar miniszterelnök természetesen Sorost látja a dolgok mögött.

Múlt pénteken több szlovákiai városban a kormány távozását követelő tüntetéseket tartottak, ezek közül a legnagyobbat Pozsonyban, ahol több tízezer ember vonult az utcára.

Cikkünk folyamatosan frissül. 

Kiemelt kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik