Nagyvilág

Bizalmatlansági indítványt terjesztettek be Fico és kormánya ellen

Az egyik kezdeményező párt elnöke szerint a szlovák miniszterelnök eladta a lelkiismeretét a maffiának.

A szlovák törvényhozás két ellenzéki pártja bizalmatlansági indítványt terjesztett be Robert Ficóval és kormányával szemben. Ezt  az egyik beterjesztő, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) alelnöke, Lucia Duris Nicholsonová jelentette be. A másik beterjesztő az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű párt.

Az indítványt rendkívüli ülésen fogja tárgyalni a parlament, ennek időpontja még nem ismert – írja az MTI. Az ülést a házelnöknek a beadvány beterjesztésétől számítva egy héten belül kell kitűznie.

Az OLaNO vezetője, Igor Matic a múlt héten arról beszélt, hogy a szlovák miniszterelnök eladta lelkiismeretét a maffiának, és nem hajlandó felelősséget vállalni azért, hogy Szlovákia visszatérőben van a 90-es évekbe. A SaS politikusai pedig közölték: minden más beterjesztésüket visszavonják, és egyelőre nem vesznek részt a törvényhozásban, mert a parlament legfőbb feladatának most az előrehozott választás lehetővé tételét tekintik.

A 150 fős szlovák parlamentben 19 képviselője van a SaS-nak és 16 az OLaNO-nak, míg a kormánykoalíciónak 78. Ugyanakkor az egyik koalíciós párt, a Híd hétfő délután óta ülésezik, hogy döntsön a további együttműködésről, a felvidéki Paraméter tudósítása szerint Bugár Béla a kormányhivatalban vett részt koalíciós egyeztetésen, és még hétfőn este bejelenti, maradnak-e a kormányban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik