Nagyvilág

Újra őrizetbe vették az olaszt, akiről a megölt szlovák újságíró utolsó cikkét írta

Antonino Vadala ellen egy nemzetközi bűnszervezet által elkövetett kábítószeres bűncselekmény miatt adtak ki elfogatóparancsot az olasz hatóságok.

A szlovák rendőrség kedden hajnalban őrizetbe vette Antonino Vadalát, azt a Szlovákiában tevékenykedő olasz vállalkozót, akinek tevékenységéről és politikai kapcsolatairól utolsó, befejezetlen cikkében írt Ján Kuciak, a február végén megölt újságíró.

A Tőketerebesen élő Vadala ellen a velencei bíróság egy nemzetközi bűnszervezet által elkövetett kábítószeres bűncselekmény kapcsán adott ki európai elfogatóparancsot – ezt a SME nyomán írja a felvidéki Paraméter. A szlovák főügyészség 48 órán belül kezdeményezi előzetes letartóztatását, hogy kiadhassák az olasz hatóságoknak.

Az őrizetbe vétel egy nemzetközi akció eredménye, amit az olasz és a szlovák rendőrség, az olasz maffiaellenes ügynökség velencei irodája, a szlovák főügyészség, valamint az Eurojust igazságszolgáltatási ügynökség közreműködésével hajtottak végre. Az akció keretében 17 személyt vettek őrizetbe, közülük 11-en vizsgálati fogságba, hatan házi őrizetbe kerültek.

Kuciak utolsó cikkében arról írt, hogy Vadala együttműködött a ’Ndrangheta-val, Szlovákiába települése előtt egy gyilkossággal vádolt maffiózónak segített elrejtőzni. A befejezetlen cikk végén, már csak töredékinformációként szerepel, hogy a vállalkozó családjának több tagja is felbukkant abban a letartóztatási parancsban, amit 18 ember ellen adtak ki, akik a gyanú szerint a ’Ndrangheta megbízásából több száz kilogramm kokaint csempésztek Európába.

Az újságíró-gyilkosság és a maffiavádak kormányválsághoz vezettek Szlovákiában. Mint arról kedden reggel írtunk, az előrehozott választás már elkerülhetetlennek látszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik