Nagyvilág

Előrehozott választások lesznek Szlovákiában

Egyelőre nem lép ki a Robert Fico szlovák miniszterelnök kormányát alkotó hármas koalícióból a Most-Híd, hanem előrehozott választásokról akar tárgyalni, de ha a megbeszélések nem lesznek sikeresek, kilép a koalícióból – jelentette be a vegyes párt elnöke, Bugár Béla a párt Országos Tanácsának (OT) több mint 8 órán át tartó tanácskozása után Pozsonyban hétfőn.

A vegyes párt széleskörű döntéshozó testülete, az OT határozata értelmében a Most-Híd vezetése felhatalmazást kapott arra, hogy tárgyaljon koalíciós partnereivel, a Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokráciával (Smer-SD) és Andrej Danko pártjával, a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) az előrehozott választások lehetőségéről.

Amennyiben ezek az egyeztetések nem járnak sikerrel, a párt kilép a koalícióból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Szlovákiára mindenképpen előrehozott parlamenti választás vár, a kérdés már csak az, hogy mikor.

A Híd nélkül ugyanis Ficónak nem lenne már többsége.

Bugár Béla elmondta: Robert Fico – az OT ülése közben tartott koalíciós találkozó során – elutasította annak lehetőségét, hogy az előrehozott választásokról tárgyaljon, így csak az SNS-el fognak egyeztetni.

Ezzel az állítással részben ellentétesnek tűnik a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség Bugár Béla bejelentését követően kiadott híre, amely saját információkra hivatkozva azt állítja: a legerősebb kormánypárt, az Irány – Szociáldemokrácia vezetése csak kedden tárgyalja a Most-Híd felvetését az előrehozott választások lehetőségéről, és döntésükről csak ezt követően tájékoztat majd a párt elnöke, Robert Fico.

A belpolitikai válság Ján Kuciak tényfeltáró újságíró meggyilkolása miatt alakult ki, hétfőn pedig bejelentette lemondását Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, akinek távozását az elmúlt napokban többször is követelte az ellenzék.

Az előrehozott választások megtartására először Robert Fico politikai ellenlábasa, Andrej Kiska államfő tett javaslatot. Robert Fico kormányfő az elnök lépéseit a demokratikus parlamenti választási eredmények megtagadásának nyilvánította, az újságíró-gyilkosság után történteket pedig többször is olyan, az állam teljes destabilizációjára tett kísérlet részének nevezte, amelynek forgatókönyve nem Szlovákiában íródott. Múlt pénteken több szlovákiai városban a kormány távozását követelő tüntetéseket tartottak, ezek közül a legnagyobbat Pozsonyban, ahol több tízezer ember vonult az utcára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik