Nagyvilág

És akkor eldurvult a diplomáciai botrány London és Moszkva között

A brit kormány kiutasít 23 orosz diplomatát, válaszul arra, hogy Moszkva nem adott hiteles magyarázatot az angliai Salisbury városában múlt héten történt gyilkossági kísérletre, amelyet Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal ellen követtek el idegméreg felhasználásával.

A brit kormány felfüggeszt minden magas szintű diplomáciai érintkezést Oroszországgal, válaszul az angliai Salisbury városában egy volt orosz kettős ügynök és lánya ellen múlt héten elkövetett gyilkossági kísérletre.

Theresa May miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy visszavonták Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni meghívását, és a brit kormány tagjai, valamint a királyi család nem vesz részt a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

A brit kormány kiutasít 23 orosz diplomatát, akiket a BBC szerint „be nem jelentett hírszerző tisztekként” azonosítottak. Amennyiben az orosz kormány éjfélig nem adja jelét az együttműködésnek, a britek további lépéseket tesznek, például:

  • fokozott ellenőrzést vezetnek be a magánrepülők esetében
  • befagyasztják az orosz állam számláit, amennyiben felmerül, hogy azokat brit állampolgárok vagy az Egyesült Királyságban tartózkodó személyek ellen akarják használni
  • felfüggesztik a magas szintű kétoldalú együttműködést az Egyesült Királyság és Oroszország között
Diplomáciai villongás lett a Szkripal-ügyből
A brit parlamentben bemutatott cirkuszi show-nak minősítette az orosz külügyi szóvivő Theresa May vádját, hogy Oroszország áll az ex-kém megmérgezése mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik