Nagyvilág

Szkripal-ügy: lejárt Moszkva határideje

Lejárt brit idő szerint kedden éjfélkor a brit kormány által kitűzött határidő arra, hogy Moszkva magyarázatot adjon az angliai Salisbury városában múlt héten történt gyilkossági kísérletre, amelyet Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal ellen követtek el idegméreg felhasználásával.

Boris Johnson brit külügyminiszter keddi nyilatkozatában közölte, London szerdán válaszintézkedéseket jelent be, ha addig nem kap hiteles magyarázatot Oroszországtól a Salisburyben történtekre.

Diplomáciai villongás lett a Szkripal-ügyből
A brit parlamentben bemutatott cirkuszi show-nak minősítette az orosz külügyi szóvivő Theresa May vádját, hogy Oroszország áll az ex-kém megmérgezése mögött.

Theresa May miniszterelnök hétfő este, a londoni alsóház képviselőit tájékoztatva jelentette be, hogy a brit szakértői vizsgálat megállapítása szerint az elkövetők orosz fejlesztésű, fegyverekben is használható minőségű idegmérget használtak az egykori kettős ügynök és lánya megmérgezéséhez.

Szakértők szerint ezt a hatóanyagot még a Szovjetunió fejlesztette ki a hidegháború idején, de Theresa May alsóházi felszólalásában azt mondta: a brit kormány feltételezése szerint Oroszországnak még mindig lehet gyártókapacitása e méreganyag előállítására.

May közölte, hogy a brit kormány nagyon valószínűnek tartja, hogy a Szkripalék elleni támadás mögött Oroszország áll.

Az orosz kormány a határidő lejárta előtt közölte, hogy semmiféle felelősség nem terheli a mérgezéses incidensért. Szergej Lavrov külügyminiszter szerint Moszkva készen áll az együttműködésre Londonnal az ügy közös kivizsgálása végett, de ezt csak akkor tudja megtenni, ha Nagy-Britannia a vonatkozó nemzetközi szerződéseknek megfelelően hozzáférést enged számára az idegméreg hatóanyagához.

Oroszország londoni nagykövetsége kedd este Twitter-üzenetek sorozatában óvta a brit kormányt a büntető jellegű intézkedésektől, hangsúlyozva: ilyen lépésekre Moszkva válaszolna.

Az egyik Twitter-üzenet szerint a diplomáciai képviselet hivatalosan magyarázatot kért a brit külügyminisztériumtól arra, hogy miként hangozhattak el a brit parlamentben Oroszország elleni brit kibertámadások lehetőségére utaló fenyegetések. A nagykövetség figyelmeztette a brit kormányt, hogy Oroszország nagyon komoly nézeteket vall kiberbiztonságának megsértéséről.

A londoni orosz nagykövetség Twitter-üzeneteiben szerepel az is, hogy Moszkva mindaddig nem válaszol London ultimátumára, amíg nem kap mintákat az idegméreg hatóanyagából.

A brit sajtóban megjelent lehetséges forgatókönyv-változatok szerint a brit intézkedések között lehet

  • Londonban dolgozó orosz diplomaták kiutasítása,
  • a RT angol nyelvű orosz hírtelevízió nagy-britanniai sugárzásának leállítása,
  • a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokság valamilyen szintű brit bojkottja,
  • vízumkiadási tilalom, vagy
  • a Kremlhez kötődő orosz befektetők és ingatlantulajdonosok hozzáférésének megtagadása nagy-britanniai befektetéseikhez és vagyontárgyaikhoz.

(MTI, kiemelt kép: AFP PHOTO / Kommersant Photo / Yuri SENATOROV / Russia OUT)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik