Nagyvilág

Kuciak-gyilkosság: Orbán gyáva, kegyeletsértő volt

Nem a migráció, hanem a korrupció miatt tüntettek az emberek.

Kollai István a Mandineren, Petőcz Andráshoz hasonlóan, arra emlékezteti a magyar kormányfőt, hogy Szlovákiában nem Soros György áll a tüntetések mögött, hanem a polgári középosztály.

Nem bátor dolog szembemenni velük, hanem kegyeletsértés.

A Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója szerint nem építi, hanem gyengíti Közép-Európát, aki a szlovák középosztályt támadja. A tüntetők főleg fiatalok, egyetemisták, rektorok, nyomdászok, informatikusból lett vállalkozók voltak, akik oknyomozó újságot alapítottak.

Sajnálatos, ha Magyarországon nem szimpatikus ez a polgári középosztály. A szlovák államfő sem Soros-bérenc, vállalkozóként ment Amerikába, azért lett elnök, mert Szlovákiában pénze jó részét karitatív célokra fordította. Nem szent, de egyenes ember.

Politikai pártokba nem besorolható, senki köpönyegéből nem bújt elő. Ismerős? Ugye, hogy nem… Milyen kevés ilyen életutat tudunk felidézni. És szégyenletes, ha Magyarországon egy ilyen életút nem szimpátiát keltő jelenség.

A szlovák tüntetéseknek nem a migrációhoz, hanem a korrupcióhoz van közük, ahhoz, hogy a politika a szürkegazdasággal összefonódott, buta és  tehetségtelen emberekhez kerülnek óriási vagyonok. Ők mindent politikai kapcsolataiknak köszönhetnek, a nemzetközi piacokon nullák, de otthon játsszák a nagyurat.

Ismerős? Egy újfajta feudalizmus ellen lázadt fel a polgárság. Sajnálatos, ha Magyarországon ez nem szimpátiát keltő jelenség.

Kollai István szerint nem vagány dolog nekimenni a szlovák tüntetőknek, hanem kegyeletsértés, mert a kiváltó ok, hogy egy 27 éves újságírót lelőttek a menyasszonyával együtt, miközben egy cégháló után kutatott.

A meggyilkolt szlovák újságíró utolsó cikke: Ficóra vetül a maffia árnyéka
Fegyvercsempészet, zsarolás, adócsalás, jogosulatlanul igényelt támogatások és politikai kapcsolatok – a megölt Ján Kuciak durva dolgokat tárt fel befejezetlen cikkében.

A magyar új-jobboldali értelmiség részéről nem bátorság sorosozni ebben a helyzetben, hanem gyávaság, figyelemelterelés. 

A vendégszerző igazi bátorságnak azt tartaná, ha a távoli világ tabui  (bevándorlás és társai) helyett a közép-európai tabukkal  (oligarchák, tehetségtelenek vagyonosodása, versenyképtelen cégvilágok felhizlalása, média általuk történő felzabálása, kisebbek függőségbe hozása, feudalizmus építése) foglalkoznának.

A szlovákok ezeknek a tabuknak próbálnak nekimenni, és sajnálatos, ha Magyarországon ez nem szimpátiát keltő jelenség.

Szlovákiában az innováció, a tehetség, a gondolkodás lázadt fel a kultúranélküliség, a cinizmus, az emberek elbutítása ellen. Nem ért Közép-Európához, akinek ez ismeretlen, aki hirtelen Közép-Európa nagy harcosa lett, de nem beszél, csak angolul.

Tessék több alázattal lenni a tudás iránt, a szomszéd nemzetek iránt, a meggyilkolt fiatalok iránt, és a tanáraink iránt, akik nem azért okosítottak ki minket, hogy az írástudást rosszra használjuk.

„Elég volt Ficóból” – hatalmas tömeg tüntet Pozsonyban
Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolásának kivizsgálását és egy hiteles, nem korrupt kormány felállítását követelik.

Kiemelt kép: MTI / Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik