Nagyvilág
Uniós találkozó a kettős termékminőségről Pozsonyban

Kuciak-gyilkosság: Orbán gyáva, kegyeletsértő volt

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 03. 12. 12:33

Nem a migráció, hanem a korrupció miatt tüntettek az emberek.

Kollai István a Mandineren, Petőcz Andráshoz hasonlóan, arra emlékezteti a magyar kormányfőt, hogy Szlovákiában nem Soros György áll a tüntetések mögött, hanem a polgári középosztály.

Nem bátor dolog szembemenni velük, hanem kegyeletsértés.

A Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója szerint nem építi, hanem gyengíti Közép-Európát, aki a szlovák középosztályt támadja. A tüntetők főleg fiatalok, egyetemisták, rektorok, nyomdászok, informatikusból lett vállalkozók voltak, akik oknyomozó újságot alapítottak.

Sajnálatos, ha Magyarországon nem szimpatikus ez a polgári középosztály. A szlovák államfő sem Soros-bérenc, vállalkozóként ment Amerikába, azért lett elnök, mert Szlovákiában pénze jó részét karitatív célokra fordította. Nem szent, de egyenes ember.

Politikai pártokba nem besorolható, senki köpönyegéből nem bújt elő. Ismerős? Ugye, hogy nem… Milyen kevés ilyen életutat tudunk felidézni. És szégyenletes, ha Magyarországon egy ilyen életút nem szimpátiát keltő jelenség.

A szlovák tüntetéseknek nem a migrációhoz, hanem a korrupcióhoz van közük, ahhoz, hogy a politika a szürkegazdasággal összefonódott, buta és  tehetségtelen emberekhez kerülnek óriási vagyonok. Ők mindent politikai kapcsolataiknak köszönhetnek, a nemzetközi piacokon nullák, de otthon játsszák a nagyurat.

Ismerős? Egy újfajta feudalizmus ellen lázadt fel a polgárság. Sajnálatos, ha Magyarországon ez nem szimpátiát keltő jelenség.

Kollai István szerint nem vagány dolog nekimenni a szlovák tüntetőknek, hanem kegyeletsértés, mert a kiváltó ok, hogy egy 27 éves újságírót lelőttek a menyasszonyával együtt, miközben egy cégháló után kutatott.

Slovak Prime Minister Robert Fico stands behind bundles of Euro banknotes during a press conference on the murder case of a leading journalist who investigated high-profile tax fraud on February 27, 2018 in Bratislava, Slovakia.

The body of Jan Kuciak, a 27-year-old reporter for the aktuality.sk news portal owned by Axel Springer and Ringier, was on Sunday (February 25, 2018) discovered alongside that of his fiancee Martina Kusnirova at their home in Velka Maca, 65 kilometres (40 miles) east of the Slovak capital Bratislava. Prime Minister Robert Fico said his government was offering one million euros ($1.2 million) for information leading to the killers' capture. / AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK
A meggyilkolt szlovák újságíró utolsó cikke: Ficóra vetül a maffia árnyéka
Fegyvercsempészet, zsarolás, adócsalás, jogosulatlanul igényelt támogatások és politikai kapcsolatok – a megölt Ján Kuciak durva dolgokat tárt fel befejezetlen cikkében.

A magyar új-jobboldali értelmiség részéről nem bátorság sorosozni ebben a helyzetben, hanem gyávaság, figyelemelterelés. 

A vendégszerző igazi bátorságnak azt tartaná, ha a távoli világ tabui  (bevándorlás és társai) helyett a közép-európai tabukkal  (oligarchák, tehetségtelenek vagyonosodása, versenyképtelen cégvilágok felhizlalása, média általuk történő felzabálása, kisebbek függőségbe hozása, feudalizmus építése) foglalkoznának.

A szlovákok ezeknek a tabuknak próbálnak nekimenni, és sajnálatos, ha Magyarországon ez nem szimpátiát keltő jelenség.

Szlovákiában az innováció, a tehetség, a gondolkodás lázadt fel a kultúranélküliség, a cinizmus, az emberek elbutítása ellen. Nem ért Közép-Európához, akinek ez ismeretlen, aki hirtelen Közép-Európa nagy harcosa lett, de nem beszél, csak angolul.

Tessék több alázattal lenni a tudás iránt, a szomszéd nemzetek iránt, a meggyilkolt fiatalok iránt, és a tanáraink iránt, akik nem azért okosítottak ki minket, hogy az írástudást rosszra használjuk.

People gather at Slovak National Uprising (SNP) square during a rally under the slogan "For a Decent Slovakia" to pay tribute to murdered Slovak journalist Jan Kuciak and his fiancee Martina Kusnirova on March 9, 2018 in Bratislava, Slovakia. 
Demonstrations were expected to be held in dozens of Slovak cities and also abroad after the murder of investigative journalist Jan Kuciak, who was probing alleged high-level political corruption  / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
„Elég volt Ficóból” – hatalmas tömeg tüntet Pozsonyban
Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolásának kivizsgálását és egy hiteles, nem korrupt kormány felállítását követelik.

Kiemelt kép: MTI / Illyés Tibor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

2018.12.07. Semmelweis Budapest Award.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.